DELA

Whatclub gör skivdebut på fredag

Den åländska musikgruppen Whatclub kommer på fredag med sin debutskiva.
”Road to Kokkola”, heter den efter en komposition av Richard Palmer. På fredag släpps den på Bastun i Mariehamn. (På bilden från vänster: Richard Palmer, Kjell Dahl och Jochum Juslin.)
Whatclub bildades i Mariehamn vintern 2006 av gitarristen Richard Palmer. Som medmusiker valde han sin mångårige samarbetspartner kontrabasisten Kjell Dahl och den unge gitarrvirtuosen Jochum Juslin.
Gruppen har etablerat sig på den åländska musikscenen och framträtt på de flesta jazzfestivaler som ordnats på Åland. Man har också hunnit utveckla ett samarbete med flera välkända jazzmusiker utanför Åland, som klarinettisten Antti Sarpila, cellisten Svante Henryson, gitarristerna Andreas Öberg och Gustav Lundgren, munspelaren Filip Jers och violinisten Mikko-Ville Luolajan-Mikkola.


I egen regi
Gruppens debutskiva har spelats in och mixats i egen regi, och mastrats av Istvan Stenberg vid Studio Q i Mariehamn.
– Dagens datorbaserade inspelningsteknik gör att man i princip kan sköta hela produktionskedjan själv, säger bandledaren Richard Palmer i ett pressmeddelande kring utgivningen.
– Vi ville ha full egen kontroll över produktionen, därför valde vi att spela in på egen hand i vår studio i centrala Mariehamn, tillägger han.


Gypsy swing
Inspelningen påbörjades redan i augusti förra året och fortgick av och till fram till april i år. Whatclub tar i sin musik avstamp i den stil som utvecklades i 1930-talets Paris av Django Reinhardt och Stephane Grappelli och som senare kom att kallas gypsy swing, eller jazz manouche.
– Gypsy swing är basen i vår musik men vi har breddat våra influenser bland annat till kubansk och brasiliansk musik, säger Palmer.


Också eget material
Av skivans elva spår är fem originalkompositioner. Den övriga repertoaren består av ett par klassiska kompositioner från Django Reinhardts repertoar, och dessutom några låtar som på sin tid blivit stora hitar på respektive Kuba, Frankrike och i Italien.
Whatclub kan man höra live på nyöppnade Pub Bastun i Mariehamn, där gruppen framträder nu på fredag kväll kl 20, tillsammans med nybildade KAD-Q och Kuttens bluesband.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax