DELA

Westerholm i gräddan från guldåldern

”Crème de la Crème” är namnet på en ny utställning som öppnades på Åbo konstmuseum i går. Som namnet antyder handlar det om gräddan av konst och konstnärer ur det som brukar kallas finländska konstens guldålder, det vill säga åren 1880-1910. Med finns målningar av bland andra Victor Westerholm. (På bilden ett utsnitt ur Björkhage med kor från 1886, målad på Åland.)

Utställningen lyfter fram verk ur museets egna samlingar. Man visar mer än hundra av de mest kända klassikerna ur samlingarna. Med utställningen vill museet också få besökarna att fundera lite över vad ett mästerverk egentligen är och hur klassikerna blir till.
Utställningen belyser också konstnärspersonligheternas inverkan på tolkningen och uppskattningen av verken genom att granska två olika konstnärers, Axel Gallen-Kallelas och Helene Schjerfbecks levnadsbanor och konstnärskap. Den tredje konstnären som lyfts fram i rampljuset är Victor Westerholm, som utvecklade det finländska landskapsmåleriet och var en central gestalt när det gäller Åbo konstmuseums samling. Han var museets första chef.
Läs mera i dagens, onsdagens, tidning. (jk)