DELA

Weman läser Acke i radion

På måndag, den 20 december, startar uppläsningen av en ny bok i Ålands radios ”Läshörna”. Det är ”Osannolika historier” av konstnären J.A.G. Acke (bilden), en av de färgstarkaste medlemmarna i den så kallade Önningebykolonin. Det är Ulf Weman som läser.
Boken gavs ut på Albert Bonniers förlag år 1919 och 1984 gav Önningeby Hembygdsförening ut den i faksimil. För uppläsningen svarar Ulf Weman.
J.A.G. Acke, eller Johan Axel Gustaf Acke, föddes i Stockolm den 7 april 1859, då med efternamnet Andersson och han dog i Vaxholm den 5 september 1924. Han var målare, tecknare och skulptör.
Till Åland kom Acke år 1886 då han också blev medlem i Önningebykolonin. Året därpå träffade han i Önningeby Eva Topelius, Zacharias Topelius dotter, som han gifte sig med år 1891.
Acke målade flitigt på Åland. ”Slåtterkarlen” är ett av hans mest kända verk från den här tiden. På 1890-talet var Acke med om att återställa de medeltida kalkmålningarna i Uppsala domkyrka och hans sista större arbete var freskerna i Stockholms stadshus.
Ackes ”Osannolika historier” sänds, med början på måndag 20 december, kl. 9.15, med repris på kvällen klockan 20.45. Alla veckans avsnitt kan man höra på söndagar klockan 13.30, berättar Anki Karlsson på radion. (jk)