DELA

Vivakören har hittat glädjen igen

Vivakören har drabbats av flera tunga förluster det senaste året.
Efter en sorgesam tid har körmedlemmarna nu hittat tillbaka till sångglädjen igen.
– Svårigheterna har svetsat oss samman, säger Agneta Brunila.
I en stor sal inne i Medis lokaler på Torggatan övar ett tjugotal kvinnor i varierande ålder på repertoaren till den kommande konserten. Miina Fagerlund, en av de två körledarna, drillar deltagarna i att hitta rätt toner vid rätt tillfälle.
På lördag är det dags för konsert och kören ligger i hårdträning för att allt ska sitta perfekt. Skratt ekar genom salen i pauserna och det går inte att ta miste på sångglädjen. Men det senaste året har karakteriserats av sorg.
Körens omtyckta dirigent, Lena Svartström, gick bort i cancer i början av året.
– Lena har betytt oerhört mycket för vår kör. Numera sjunger vi alltid utan noter och vi är mera fria på scenen. Det var Lena som skapade det och vi försöker nu föra hennes anda vidare, säger Agneta Brunila som har varit med i kören i närmare tio år.
Efter att ha förlorat sin dirigent kom nästa hårda slag, då också två av körens medlemmar gick bort. Ytterligare en drabbades av en svår sjukdomsattack.
I dag är allt annorlunda, säger de. Två saker har hjälpt Vivakören att ta sig igenom allt det tunga: musiken och sammanhållningen i gruppen.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén