DELA

Visar vikingar och troll i sagokonst

Katrina Tapio inspireras av folksagor, metalmusik och Bibeln. Hon tror att kontorsnissarna kan behöva lite mer sagor i sina liv.
17-åriga Katrina Tapio ser egentligen konsten mest som en hobby. Hennes vänner och familj tyckte ändå att hon skulle ställa ut eftersom hon målade sådana mängder och gav bort många tavlor. Av tavlor som målats under tre år satte hon därför samman sin första utställning ”Bilder från en annan värld”.
– Det enda tavlorna har gemensamt är egentligen just det, att de skildrar olika världar, säger Katrina Tapio.
Tavlorna, som är målade i akryl, föreställer troll och andra sagoväsen, blodiga slagsmål mellan vikingar och en och annan hjort. Hennes inspiration kommer bland annat från gammal folktro, Sagan om ringen, heavy metal musik och Röde orm. Målningen ”Trollets triumf” är en blodig historia.
– Den visar bra vad jag gillar att måla, det ska vara dramatiskt och våldsamt. Stilleben kan vara vackra men de är så tråkiga, säger hon.


För lite sagor
En annan dramatisk målning är ”Änglafallet” som är inspirerad av bibelns beskrivning av hur Satan revolterar mot gud och tar med sig en tredjedel av alla änglar.
Katrina Tapio tycker att det finns alldeles för lite sagor i vardagen.
– Även den mest inbitne kontorsnissen behöver sagor ibland, säger hon.
Själv faschineras hon av sagomotiven för att de föreställer varelser som finns långt, långt borta, och hon är fri att själv hitta på historier om dem.
– Det är aldrig helt uppenbart vad som händer i mina tavlor, man kan tolka motiven på olika sätt.
Som exempel visar hon ett par lysande ögon som kikar upp ur en håla i marken. Hon vet inte själv vem det är, det får betraktaren bestämma själv.
Utställningen visas i Mariehamns stadsbibliotek till och med den 17 januari.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax

tfn 528 463

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax