DELA

Visar bilder ur skogens mångfald

Skogen är för Ulla Boman en symbol för mångfald. Och mångfald kan man också finna i den fotoutställning som hon i kväll har vernissage på i Finströms kommunbibliotek i Godby.
Ulla Boman har genom åren fotograferat en hel del i sitt jobb på Åland försöksstation. Då har det närmast handlat om att fota för att dokumentera. Men hon har också haft kameran med sig vid andra tillfällen.
– Fotografering har varit min stora hobby redan från unga år. säger hon.


I skogsmiljö
Till hennes fotomiljöer hör skogen. I en introduktion till den utställning som hon nu håller skriver hon att skogen för många i första hand är en råvaruresurs medan den för andra är någonting helt annat, en plats för rekreation och avkoppling, för stillhet och tystnad.
– För mig har skogen alltid varit viktig och har allt mer fått stå symbol för mångfald, skriver hon.


Fantasieggande
I utställningens bilder har hon framför allt fallit för det karga och lite udda.
– Om man har ögonen med sig kan man hitta otroliga och fantasieggande skapelser och formationer i skogens konsthall.
De flesta bilder som hon visar är tagna i norra Finström och Geta. Många av dem i en stockhög där stammarnas sågytor visar upp en mängd fascinerande formationer, bland annat de rosliknande mönster som fått ge utställningen namnet ”Stockrosor”.


Nordens mimosa
Ett avsnitt med vårmotiv får dock inleda utställningen och här kan man bland annat se några mycket vackra bilder på det som Ulla Boman kallar ”Nordens mimosa”, det vill säga sälgen.
Samtliga bilder är tagna med film.
– Jag hör till de gammeldags som ännu använder film och det kommer jag att fortsätta med så länge det finns film att köpa, säger Ulla.
I kväll kl. 18.30 är det vernissage och då skall hon berätta litet mera om sina bilder. Utställningen kan ses i biblioteket till den 29 oktober.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax