DELA

Vill roa, men med eftertanke

Komedi kan också vara tragiskt, men på ett underhållande sätt.
Det säger den svenska regissören Jan de Laval som regisserar komedin Private Lives på Åland.
På trettondagen har Teaterföreningen i Mariehamn premiär för sin senaste uppsättning. Denna gång är det komedin Private Lives av Noël Coward med inhyrd regissör. Jan de Laval är både skådespelare och regissör och har arbetat med många av Sveriges mest erfarna skådespelare.
Hur kommer det sig att du regisserar en komedi åt teaterföreningen i Mariehamn?
– Det började egentligen med att jag kom hit på turné med Kvinnan 1991. Sedan dess har jag besökt Åland med praktiskt taget allt som mitt produktionsbolag satt upp.
Sedan frågade hans gode vän sedan tjugo år tillbaka, Robert Liewendahl, om inte Jan ville regissera en pjäs för Teaterföreningen i Mariehamn.
Det var i mitten av 1990-talet och ”på den vägen är det”, som man säger. Private Lives är den tredje uppsättningen i samarbete med föreningen.

Kärlek och svartsjuka
Pjäsen Private lives handlar om allvarliga saker enligt Jan de Laval. Två gifta par på smekmånad, rummen bredvid varandra på ett hotell i Frankrike och redan första dagen visar det sig att mannen i det ena paret och kvinnan i det andra varit gifta förr och fortfarande älskar varandra. Mycket allvarligt och tragiskt om man tänker på det, men i pjäsen framförs det komiskt.
– I en komedi ska man se vilken person som absolut inte borde komma in i rummet just nu och sedan skicka in den.

Gammalt och nytt
På scenen står förmågor som är bekanta för den åländska publiken, men även en ny. Jonas Danielsson, Annelie Åkerblom och Mattias Hendersson är gamla bekanta, liksom Linn Weman som man kunde se i Segelkungen i somras. Josefine Nordlund går i Ålands lyceum och ”upptäcktes” av Liewendahl under en dramakurs.
Nu är det fullt upp med repetitioner, som hålls under helgerna. Från nyår fram till premiären den 6 januari är det alla dagar som gäller.
Hur många föreställningar har ni tänkt er?
– Vi vet inte. Det beror på efterfrågan, men vi har planerat tio föreställningar, säger Robert Liewendahl.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds