DELA

Viljan står bakom författarskapet

Drömmer du om att bli författare?
Släpp prestationerna och våga, uppmanar Birgitta Boucht, ledare i skrivarkurser och just nu på Ålandsbesök.

Finlandssvenska författaren Birgitta Bouchts visit är arbetsbetonad. Vid 71 års ålder håller den erkänt skickliga ordmakaren fortfarande i skrivarkurser.
Nya Åland träffade henne i går kväll, kort innan hon skulle gästa Finström-Geta församlings sommarcafé och von Knorringmuseet. Där skulle hon bidra med tankar kring sitt författar- och handledarskap.


Stark vilja
Som frilansande journalist, författare och skrivarkursledare har Boucht verkat i nästan hela sitt liv.
Fördelen som frilans, menar hon, är att hon kan fortsätta jobba så länge hon känner att det är givande. Och det är det – än så länge.
– Varje gång är det lika spännande. Det är som en resa, ett nytt landskap öppnar sig, beskriver hon sina erfarenheter som handledare.
– Man får kontakt på ett djupare plan i stället för vanligt small talk. Man går djupare in i sig själv…
Deltagare i skrivarkurser lär sig inte bara att bli bättre skribenter. De lär sig också mycket om sig själv och andra. Detsamma gäller henne själv.
Vad skiljer en god skribent från en sämre?
– Intensiteten. En god skribent är så pass besatt av ord och av att vilja formulera sig i ord, att han eller hon är villig att bearbeta sina texter utan att ge upp och nöja sig med den första versionen.


Var envis
För att lyckas krävs en stark vilja. Vill någon bli publicerad räcker det inte att sitta med manuskriptet i famnen och hoppas att en publicist knackar på dörren. Det gäller att vara envis och ligga i.
Samtidigt behöver man släppa lite på prestationerna.
– Och ge inte upp. Alla skrivande människor har det i sig. Samtidigt får man vara medveten om att det inte går att vara kreativ i en jämn ström, hela tiden.
Birgitta Boucht har släppt över 20 verk. Senast i raden är romanen Tusenblad, en kvinna som snubblar. Själv har hon haft stor nytta av lärarledda skrivarkurser. En kurs hon höjer till skyarna är Litterärt skapande på Åbo Akademi och Centrum för livslångt lärande.
– Den är det bästa som hänt inom den litterära världen.

* Birgitta Boucht är prisad författare till över 20 böcker inom skön- och facklitteratur. Hon är politicies magister vid Åbo Akademi och utsågs till hedersdoktor 2008.
Mellan den 12-14 augusti håller hon i en skrivarkurs i regi av Ålands litteraturförening. Kursen hålls på Nybonds keramik i Sund.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax

Foto: Madelen Holmström