DELA

”Vi har alltid ett val”

Sveriges EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson invigde i går Raoul Wallenbergutställningen på Ålands museum med ett budskap till ålänningarna och alla andra fria medborgare i demokratiska länder.
– Vi har en skyldighet att ta ställning, vi har alltid ett val.
I dag är det exakt 68 år sedan Raoul Wallenberg och hans chaufför rycktes ut ur en bil i Budapest av den sovjetiska hemliga polisen och fördes bort för att aldrig återvända. Den 17 januari 1945 var Wallenberg 32 år och sedan dess har hans familj i Sverige förgäves försökt få svar på vad som hände honom.
Utställningen på Ålands museum berättar i text och bild historien om den faderlöse Lidingöpojken som blev en global symbol för medmänsklighet och civilkurage.
Under ett halvår som attaché vid den svenska delegationen i organisationen The War Refugee Board, skapad av amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt, tryckte han upp svenska skyddspass och räddade tiotusentals judar undan nazisternas förintelseläger. Exakt hur många som räddades är omöjligt att säga.
– Men när man beaktar hur många barn och barnbarn till de räddade som lever i dag tack vare honom inser man vikten av hans gärning, sade Birgitta Ohlsson.
Invigningen lockade rekordmycket publik, som är museets sista utställning före renoveringsstängningen.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist