DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Verksamheten tryggas” på ÅMI

Genom bland annat omorganisation av verksamheten tryggas nu höstens undervisning på Ålands musikinstitut (ÅMI), intygar rektor Björn Blomqvist.
Samtidigt står det klart att två timlärare får gå, och att undervisningstimmarna minskar för en tredje.

Förra veckan florerade uppgifter om att ÅMI på grund av nedskärningar skulle vara tvungna att ställa in delar av höstens undervisning, något som skulle påverka möjligheten för redan antagna elever att fullfölja sin utbildning. I en intervju med Nya Åland den 20 augusti dementerade dock ÅMI:s rektor Björn Blomqvist uppgifterna, som han menade byggde på missförstånd, och garanterade att ”samtliga antagna elever ska få sin undervisning och utbildning”.

Efter samtal med utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) meddelar Blomqvist nu att ”verksamheten tryggas” för hösten.

”Alla redan antagna elever kan fortsätta, småbarnspedagogikens verksamhet fortsätter och nya elever kan antas i samtliga ämnen i mån av plats”, skriver Blomqvist i ett pressmeddelande.

– Det har aldrig varit tal om att ställa in undervisningen. Vi är skyldiga att undervisa redan antagna elever, och så har vi ett antal nya sökanden. Det som vi nu räknat på är hur vi ska göra för att uppfylla landskapsregeringens sparbeting utan att verksamheten tar skada, säger Blomqvist till Nya Åland.

Hur ser omorganisationen av verksamheten ut i praktiken?

– Två timlärare får gå helt, medan en tredje timlärare behåller en del av sina undervisningstimmar. Alla undervisningstimmar som påverkas läggs på ordinarie lärare, så deras timmar fylls på. En av timlärarna har pendlat till jobbet, så där sparar vi in stora kostnader på resor, traktamenten och boenden. Sedan hade jag en stor konferens inplanerad för våren, men det sätter vi inte igång med nu, utan de kostnaderna skjuts fram till nästa års verksamhet. Sammantaget får vi på det här sättet ihop till sparbetinget.

De timlärare som försvinner helt är Zaida Ponthin, som undervisat i violin, och Emanuele Ferrari, som undervisat i piano. Ludmila Mattsson, som bland annat undervisat i klassisk balett, blir kvar men med minskat antal undervisningstimmar.

Hur påverkar det här eleverna? Kommer undervisningen i exempelvis klassisk balett fortsätta som tidigare?

– En del elever får byta lärare, och vi har väldigt skickliga lärare som kommer att få det här att fungera på ett bra sätt. Vad gäller dansen har båda våra danslärare redan tidigare undervisat i både klassisk balett och modern dans, så det blir inga problem.

– De här besluten har tagits för några dagar sedan, och verksamheten har redan kommit igång bra på flera håll. För några ämnen tar det någon dag extra att få allt på plats, men det har ändå gått väldigt snabbt för verksamheterna att komma igång med tanke på omständigheterna. Och vi räknar med att fler ämnen drar igång redan i morgon onsdag (läs: i dag, reds. anm.).

Du skriver i pressmeddelandet att diskussionerna med landskapsregeringen förts ”i mycket positiv anda”. Har regeringen lovat att komma er till mötes på något sett, rent ekonomiskt?

– Absolut, samtalen har varit mycket positiva. Men alla myndigheter måste skära i sin nuvarande budget, samtidigt som man måste tillgodose vissa verksamheter vars skyldigheter står i lagen. Landskapsregeringen har varit positivt inställd till och har stor förståelse för Musikinstitutets betydelse. Men jag vet inte exakt hur det blir med ekonomin innan tilläggsbudgeten har slagits fast, och det sker ju först i september.