DELA

Vävutställning på sommarvind i Geta

Vad passar bättre än att ställa ut trasmattor och vävda bonader på en vind.
”Sommarvind” kallar Inga Snellman och Liisa Edwards den utställning de nu visar på Linastugans vind i Geta Finnö.
Inga Snellman och Liisa Edwards har mycket gemensamt och de har också tidigare samarbetet kring utställningar.
– Jag är född och uppvuxen i Svartsmara och Liisa har flyttat dit med sin vävverksamhet. Båda är vi också utbildade hemslöjdslärare, säger Inga.


Startade Linastugan
Liksom Liisa har Inga också ett yrkesverksamt liv på fastlandet bakom sig. Hon arbetade som vävlärare i både Borgå och Sibbo.
Sedan år 1998 bor hon och maken Jan, som är pensionerad agrolog, i Geta där hon har etablerat Linastugans hantverk i Alvik på Finnö. Linastugan har sitt namn efter Lina Söderlund, som var hälsosyster och bodde på stället på äldre dagar.


Löpare och mattor
Uppe på vinden till den byggnad som rymmer ateljé och garage finns en stor sammanhängande vind som erbjuder ett vackert utställningsutrymme. Här kan man nu se Ingas och Liisas alster. Inga visar löpare, bonader och underlägg vävda i lin och bomull och i olika storlekar, mönster och färger. Liisa visar mattor, alla vävda av nya tygtrasor: randiga, melerade och även med invävda rutor.
Ingas och Liisas alster kompletterar varandra väl.


Sommarvindar
Att man valt att kalla utställningen ”Sommarvind” syftar enligt Inga både på att utställningen hålls på en vind och att det snart blir dags för milda sommarvindar. Utställningen pågår nämligen ända till mitten av juni.
I ateljén kan man också se mera av Inga Snellmans vävda alster och en del annat hantverk.
Vernissage på ”Sommarvind” håller Inga och Liisa på lördag, den 1 maj, kl. 12-17 och utställningen pågår sedan till den 16 juni. Hällövägen 6 är adressen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax