DELA

Världens dyraste kaffe på museum

I dag slår Ålands museum upp portarna för en utställning om kaffets historia.
Förutom att ta del av personliga berättelser finns även chansen att smaka på världens dyraste kaffe, Kopi Luwak, där bönorna plockas ur ett kattdjurs avföring.
Kaffet har blivit en dryck folk samlas runt och Finland är det landet i världen som dricker mest kaffe per person varje år. Detta har lagt grunden till den nya utställningen på Ålands museum. Den är öppen från och med idag tills den 28 februari nästa år.
Fokus ligger på kaffets historia och dryckens anknytningar till Åland. Det är något som märks redan i början av utställningen dit privatpersoner lånat ut sina favoritmuggar och medföljande historier.
– Mycket minnen sitter kvar i de här muggarna, säger Annika Dahlblom, ansvarig för utställningen på Ålands museum.

Världens dyraste kaffe
Ett av de mer uppseendeväckande delarna i utställningen är Kopi Luwak som är världens dyraste kaffe. Ett kilo kostar 150 euro att köpa.
Det speciella med bönorna är att de hittas i avföringen från kattdjuret luak i Indonesien. Katten som äter kaffebönorna klarar bara av att smälta den mjuka delen, så resten kan användas att brygga kaffe på. Matsmältningsprocessen sägs ge kaffet en speciell smak och även ett högt pris.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Nyback