DELA

Varje servis har en symfoni

Peter Winquist firar femtio år som keramiker och formgivare.
En del av hans livsverk visas nu på Ålands konstmuseum.
Många av keramikföremålen Peter Winquist har gjort genom åren är välkända. Sin inspiration har han förankrat i musik.
– Jag minns vilken musik jag lyssnat på till varje servis jag utvecklat. Jag använde musik för att komma i rätt stämning och för att hitta tråden där jag lämnat arbetet dagen innan. För det mesta är det symfonier jag lyssnat på.
Under sina femtio verksamma år har Winquist bland annat grundat Finlands keramiska skola och arbetat både som industridesigner och fri konstnär.
– Skillnaden är som den mellan hund och katt. En fri konstnär är som en katt. Den går dit den vill och lyder inte någon. En bra industridesigner är däremot som en hund: man vill vara till lags och tjäna.


Vill beröra
Karriären började lägst ner i porslinsfabriken som lärling. I dag har perspektivet, kanske med åldern, förändrats.
– Numera är jag inte så noga med att föremålen jag gör ska vara beständiga. De får gärna vittra sönder och bli ett med naturen igen. Det viktiga för mig nu är att beröra.
Ett exempel på det är urnorna han gör med så låg temperatur att de blir porösa och vittrar sönder tio-femton år efter att de grävts ner.
– Urnorna gör jag alltid i en liten och stor upplaga. Folk reser och far så mycket nu för tiden. För sorgearbetet kan det vara viktigt att få ta med en urna med lite aska under en tid.
Peter Winquists utställning har vernissage i kväll klockan 18.00. Vernissagen öppnas av keramikern och kulturjournalisten Åsa Hellman. Den 15 november pratar Winquist om sin utställning på Möten kring konst.
– Jag firar också min 70-årsdag den 13 november här på museet om någon vill komma förbi mellan klockan 14 och 16.00.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson