DELA

Variationsrikt på sommarens Alandia Jazz

Programmet för sommarens Alandia Jazz är klart och finns nu också i tryck i en av turistförbundets evenemangsbroschyrer. Det blir tre intensiva jazzdagar kring andra veckoslutet i juli. (På bilden Sir Bourbon Dixieland Band.)
Årets Alandia Jazz är den fjortonde festivalen i ordningen och av programmet framgår att arrangörerna satsar på bred front för att tillfredsställa olika smakriktningar, allt från dixieland och swing till main-stream och moderna tongångar.
I fjol återtog festivalen sin gamla arena Islandia efter ett antal år på Mariepark och enligt konstnärliga ledaren Fredrik Erlandsson har man enbart goda erfarenheter av den nygamla arenan med dess två scener.
– Både ur arrangörs- och publiksynpunkt är Islandia en bra lösning, säger Erlandsson.
Jazz bjuds det dessutom på Torget, på Park, i S:t Görans kyrka och på Föglö där man också i år ger en lunchkonsert på Seagram.


Åländsk inledning
Torsdagen den 10 juli kl 13 öppnas jazzfestivalen officiellt på Torget i Mariehamn och första kvällen i Islandia bjuder på ett program som genomgående har åländska förtecken. Publiken får lyssna till Camilla Heidenbergs EC, Edward Mattssons oktett och Fredrik Erlandssons band med Babben Larsson som gästsolist.
– Det gemensamma är att vi alla är bandledare som studerat utanför Åland och som nu presenterar band med våra studiekamrater för en åländsk publik, säger Erlandsson.


Svängig fredag
Fredagens program karakteriserar han som mycket swingbetonat. Bland det som bjuds i Islandia finns åländska What Club som spelar både enskilt och tillsammans med klarinettisten Antti Sarpila, ofta kallad Finlands Benny Goodman och välkänd på Åland från flera gästspel genom åren. Tidigare på fredagen spelar Sarpila i S:t Görans kyrka med trombonisten Ulf Johansson Werre.
Fredagskvällen i Islandia bjuder vidare på Stockholm Swing All Stars, Jacques Werup och Skånska Swingeliten, samt Vladimir Shafranov som bland annat har med sig den kända danska basisten Mads Vinding.
– JacquesWerup är ju inte bara klarinettist utan också poet och kommer att bjuda publiken på lite egna dikter, tillägger Erlandsson.


Modernare lördag
Lördagen har en lite modernare profil, men inte utan undantag. På Islandia märks nämligen också Sir Bourbon Dixieland Band, en samling med riktiga dixieveteraner från Göteborg. Det är också det bandet som står för lunchjazzen på Seagram.
I kvällsprogrammet märks vidare, bland andra, Antti Rissanens band Mr Fonebone med Magnus Broo från Sverige. Rissanen är välkänd trombonist som också gett namn åt en internationell tävling för jazztrombonister i Kotka.
I kvällsprogrammet på Islandia spelar också Ulf Johansson Werres trio och Shafranov och Vinding med Johan Hörlén.
Tidigare på dagen kan man höra jazzgitarristen Göran Lindelöw från Sverige och hans brasilianske kollega Daniel Marques i S:t Görans kyrka.
Både fredag och lördag kväll spelar populära Sweet Emma and the Moodswingers i Parks bar.
Sammantaget ett varierat program som man hoppas skall locka både ålänningar och turister.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax