DELA

Variationsrik musik på sommarens Katrina

Bach på dragspel, barock- och folkmusik på nyckelharpa. Sommarens upplaga av konsertserien Katrina bjuder på en hel del experiment och överraskningar.
Bland artisterna märks kända namn som violinisten Pekka Kuusisto och pianisten Marianna Shirinyan. Bland nyheterna finns en rad frukostkonserter på Café bagarstugan i Mariehamn. (På bilden från vänster Mervi Appel, Carola Fyrqvist och Tiila Kangas.)
Pekka Kuusisto har varit på Åland flera gånger tidigare och medverkar i litteraturdagarnas litterära supé nu på lördag. I konsertserien Katrina får vi möta honom redan i öppningskonserten på Alandica tisdagen den 3 augusti.
Kuusisto är violinsolist och leder den ensemble som tillsammans med skådespelaren Markus Riuttu bjuder på en musikalisk och litterär dramatisering till Franz Schuberts Oktett, med texter ur kompositörens brev och dagböcker.
– Det är en urpremiär på svenska. Veckan före ges föreställningen på finska på Tusby kammarmusikfestival där Pekka Kuusisto är konstnärlig ledare, berättar Tiila Kangas som sedan flera år har samma uppgift i konsertserien Katrina.
Tiila Kangas var på Åland i går med Helsingfors stadsorkester där hon spelar altviolin och därför passade Katrina på att presentera sommarens program i konsertserien.
Kangas utlovar en variationsrik festival med flera uruppföranden och överraskningar.


Tjuvstart i Geta
Årets tjuvstart sker i Geta. Måndagen den 2 augusti blir det konsert på restaurang Havsvidden med bland annat ett uruppförande av dikter av Edith Södergran i musikalisk nytolkning med Temperakvartetten. Kvartetten medverkar vid andra konserter under veckan, bland annat onsdagen den 4 augusti i Finströms kyrka tillsammans med Mikko Perkola, viola da gamba och sång.
Bland världskända musiker i årets konsertserie märks den ryske cellisten Alexander Rudin som bland annat tolkar Bachs cellosviter vid en sen konsert i Missionskyrka i Mariehamn onsdagen den 4 augusti.
Chopin och Schumann, båda födda för 200 år sedan, är årets kompositörer och gästande tonsättare är italienaren Lucio Garau, som bidrar med ett verk som uruppförs vid konserten i Finströms kyrka.


Dragspel, nyckelharpa
Bach på dragspel, som nämndes inledningsvis, syftar på en konsert i Missionskyrkan där accordeonisten Veli Kujala den 5 augusti tolkar Bachs Goldbergvariationer. Kombinationen nyckelharpa och cello är inte heller så vanlig men på Kastelholms slott den 5 augusti bjuder Torbjörn Näsbom, nyckelharpa, och Andreas Edlund, cembalo, på såväl barock- som folkmusik.
Den kända armeniska pianisten Marianna Shirinyan medverkar i en konsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn den 6 augusti och Armenien är tema när Hiroshimadagen uppmärksammas i Sjökvarteret samma kväll.
Avslutningsfesten lördagen den 6 augusti förläggs till Ulfsby gård där man utlovar ett program med många överraskningar.
– Det har framförst önskemål om finsk tango och det skall det bli, men också svensk folkmusik, franska chansoner och klassisk kammarmusik, säger Tiila Kangas.


Smakbitar till frukost
Enligt Katrinaföreningens ordförande Barbro Sundback kommer sommarens Katrina att vända sig ännu mera utåt än tidigare. Hon pekar på att det hålls en rad konserter med fritt inträde, bland annat satsar man nu på frukostkonserter med små musikaliska smakprov i samarbete med Café Bagarstugan tisdag-fredag och kaffekonsert på chokolateriet Amorina på lördag.
– Katrinafamiljen blir bara större, konstaterar Sundback.


De kommer till Katrina:
De artister som medverkar i årets Katrina-serie är: Andreas Edlund, cembalo och klarinett, Matthew Hunt, klarinett, Veli Kujala, accordeon, Lilli Maijala, altviolin, Torbjörn Näsbom, nyckelharpa, Mari Palo, sopran, Mikko Perkola, viola da gamba och sång, Alexander Rudin, cello, Marianna Shirinyan, piano och Tuomas Turriago, piano, samt Temperkratetten med Laura Vilkman och Silva Koskela, violin, Tiila Kangas, altviolin och Ulla Lampela, cello,

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax