DELA

Variationsrik elevutställning

Ålands lyceum har från förra hösten en estetisk inriktning med musik, drama och bildkonst. Bildkonsten visar nu upp sig i en utställning som har vernissage i Ålands konstmuseum i kväll, tisdag. (På bilden några av dem som ställer ut.)
Det är en mångfacetterad uställning som eleverna åstadkommit och såväl de själva som lektor Olle Törnqvist och konstmuseets intendent Susanne Procopé-Ilmonen verkade stolta över den utställning som man kunde visa för pressen i går.
Tidigare har lyceet, folkhögskolan och Bild- och formskolan samsats i en gemensam årlig utställning, men från i fjol delade man upp sig och håller nu utställningar i tur och ordning. Nu står alltså Ålands lyceum i tur.


Rädslor och glädje
Den estetiska inriktningens bildkonstprogram har under året haft 14 studerande, men utöver dessa deltar också andra konstintresserade elever. ”Oss”, alltså du, jag, vi är rubriken och arbetena kretsar kring ”vår värld, våra värderingar, våra drömmar, våra rädslor, vår kärlek, vår glädje… och andras” . Många har inspirationsmässigt arbetat utgående från en planka som kunnat användas på alla upptänkliga sätt och också gett utställningen en mera tredimensionell touche.
Olle Törnqvist och eleverna har tillsammans byggt upp utställningen som nu väl fyller ut utställningshallen.
Susanne Procopé-Ilmonen är mycket glad över att kunna visa utställningen i museet.


Utställningsvana
– Det är också viktigt att de unga får musei- och utställningsvana. Det är en stor sak att få ställa ut och jag hoppas att de känner att det är ganska värdigt att få ställa ut just här, säger hon.
Hon tycker att det är en fin utställning och prisar samarbetet som gott.


Känslor
Om innehållet i det som visas tycker hon sig kunna notera att många av verken uttrycker rädslor och ångest, sådant som det kanske finns ett behov av att bearbeta genom konsten.
– Det är lite annorlunda jämfört med när jag själv var i gymnasieåldern, då handlade det mera om krig och fred, medan rädslan nu tycks ha flyttat in på ett mera personligt plan.
Samtidigt noterar hon den självständighet som deltagarna visar.
– Man vågar uttrycka sig själv och sneglar inte på varandra och det tycker jag är bra, säger hon.


Serieteckning
Att konsten betyder en hel del för de unga konstutövarna bekräftas också när Nyan får en kort pratstund med ett par av dem.
Dan Westin som ställer ut en kraftfull målning i akryl går på årskurs ett, men har länge sysslat med konstskapande, först på den kreativa linjen vid Godby högstadieskola och under ett par år vid Ålands folkhögskola. Han säger att han hoppas kunna fortsätta med konststudier också efter gymnasiet.
– Jag hoppas kunna komma in på en serietecknarskola i Sverige. Jag tecknar mycket på frihand och min stora dröm är att kunna syssla med just serieteckning.


Fotografering
Maja Sundblom går på årskurs två och har utgående från en planka skapat en svävande skulptur täckt med tidningspapper och där utsträckta händer symboliserar en önskan att komma bort. Utöver bildkonsten har hon också sysslat en hel del med fotografi och i tankarna har hon en fortsättning just med det.
– Jag hoppas efter lyceet komma in på en utbildning på Gotland med inriktning på foto, säger hon.
Vernissage på utställningen är det i kväll, tisdag, kl 18-20 och den kan sedan ses i museet fram till den 2 maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax