DELA

Vågor ska öppna lagtinget

Det blir konstnären Juha Pykäläinen (bilden) som får dekorera lagtingets plenisal.
Hans konstverk Ålands hav är tänkt att öppna den slutna lokalen.
Konstnären själv ville inte orda speciellt mycket om konstverket när han i går presenterades som tävlingens vinnare.
– Konstverket berättar det mesta.
Juha Pykäläinen berättade att han fick idén till konstverket ganska omgående när han klev upp på plenisalens övre läktare. Konstverket finns i flera alternativa utförande, men grunden är en oljemålning i mitten, som sträcker sig som en smal remsa nedifrån och upp och förställer havet. På båda sidor om målningen sträcker sig havets vågor som tillverkas i rostfritt polerat stål.
Spegeleffekten ska få vågorna att leva, samtidigt som de smälter in i omgivningen genom att spegla dess färger.
– Man ska också kunna se när det är rörelse i lokalen.
Juha Pykäläinen vill med verket skapa lite mer rymd i demokratins boning. Verket ska bli sex meter högt.
– Lokalen är ganska stängd och tung, men jag har försökt skapa en öppning.


”Horribel budget”
Juha Pykäläinen var en av de inbjudna konstnärerna i tävlingen. Den öppna delen av tävlingen vanns av Barbro Eriksson som hade lämnat in en miniatyr av ett stort textilkonstverk. Titeln är Tala är silver, lyssna är guld.
Barbro Eriksson har inspirerats av ett ordstäv och en gammal åländsk visa samt landskapets färger blått, rött och gult. I det mångbottnade konstverket kan man även se symboler för havet, solen, hjärtat och lite EU-medlemskap.
– Jag ville skapa något i textil eftersom det är så sällan man får tillfälle att göra ett så stort verk i det materialet.
En av jurymedlemmarna, keramikern och konstnären Peter Winquist, tycker att kvaliteten på de inlämnade bidragen är imponerande. Men han tycker att det är tråkigt att budgeten varit så liten som 15.000 euro.
– Det är tråkigt att det inte finns någon ekonomisk möjlighet att förverkliga Barbro Erikssons konstverk.
– Det är en horribelt liten budget som kanslikommissionen slagit fast. Det är synd eftersom det är ett av de viktigaste utrymmena i landskapet som ska dekoreras.


Ständig kamp
I den öppna delen av tävlingen gick andrapriset till Johan Karrento som gjort en videoinstallation som är tänkt att projiceras på plenisalens vägg. I konstverket visas myror som försöker klättra upp på ett sandunderlag och det är tänkt att visa att livet, konsten och politiken är en ständig kamp. Karrentos verk Myrorna ska påminna oss om att aldrig ge upp.
Tredje pris gick till Kurt Simons verk Axigo som anspelar på den åländska flaggan utan att likna den. Totalt tävlade 16 bidrag om att få pryda plenisalens vägg.
Tävlingen ordnades av Ålands lagting i samarbete med Ålands konstmuseum. Det vinnande bidraget och de flesta andra tävlande bidrag visas i lagtingets aula, en trappa upp, under hela sommaren.
När förverkligandet av Juha Pykäläinens konstverk blir av är ännu inte klart, men tanken är det ska invigas på självstyrelsedagen 2008 då byggnaden också fyller 30 år.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax