DELA

Vågar lova succé med ”Kristina från Duvemåla”

I maj beger sig Svenska Teatern i Helsingfors på en ett och ett halvt år lång exil till gamla operan vid Bulevarden.
När man återkommer till ett totalrenoverat hus blir det med Benny Anderssons och Björn Ulvaeus ”Kristina från Duvemåla”, något som teaterns informatör David Lindström (bilden) redan nu vågar beteckna som en succé.
Gammal Abba-fan, som han är, kan man gissa att de senaste veckorna varit smått omtumlande för David Lindström, ålänningen som i ett tjugotal år arbetat på Svenska Teatern.
Som teaterns informatör har han haft händerna fulla med att planera den nyhetsbomb som teatern lät brisera lämpligt till jul: att man skall sätta upp musikalen ”Kristina från Duvemåla”, att Benny Andersson och Björn Ulvaeus kommer att flytta till Helsingfors under repetitionerna inför premiären, att Svenska Teaterns produktionsbolag får rättigheterna till pjäsen också på finska och dessutom kan exportera den även till Ryssland, de baltiska länderna och Polen.


Hölls hemligt
– Och att Björn och Benny skulle komma till vår presskonferens skulle hållas hemligt till dagen före och först när de klev in på scenen skulle det framgå varför de var där. Det var svårt att veta men inte kunna berätta för någon.
Det märks att David är mycket nöjd med att man lyckades skapa en sådan uppmärksamhet kring teaternyheten.
– Alla våra fem inhemska tv-medier var här, konstaterar han.
Att ”Kristina från Duvemåla” skall bli en succé på Svenska Teatern tvivlar David Lindström inte på. Han ser fram emot att man skall kunna spela för fullsatta salonger.
– Det blir teaterns största satsning någonsin.


Storrenovering
Premiär blir det om ett och ett halvt år på teaterns stora scen och då står man också bättre rustad att ta emot publiken.
– Efter renoveringen får salongen 503 stolar, det är ett par hundra fler än i dag.
Mycket annat skall också ha hunnit hända med teaterhuset innan dess. Och att något behöver göras blir jag varse när David tar mig på en runtur i huset.
Det är vindlande trappor och korridorer och trots många ansiktslyftningar genom åren så märks det att huset börjar bli slitet. Det stora statliga renoveringsanslag som lossnade tack vare den ekonomiska lågkonjunkturen kommer verkligen väl till pass och nu skall arbetet göras från grunden.
– Grunden skall pålas. Teaterhuset står på gammal sjöbotten och riskerar sjunka, förklarar David.


Nya förutsättningar
Bättre förutsättningar för allt tekniskt som hör i hop med teater i dag skall det också bli. Bland annat skall verkstaden flyttas från scenvinden till ett nytt källarplan.
– Huset är ju byggt för en verksamhet där scenteknik och scenografi krävde betydligt mindre utrymmen än i dag.
Sammantaget skall Svenska Teatern bli en arbetsplats som erbjuder bättre och modernare arbetsutrymmen för alla de drygt 80 personer som är fast anställda i huset, och givetvis också för dem som mera tillfälligt är knutna till teatern.


”Fanny och Alexander”
I mitten av maj inleds den stora flytten. Svenska Teatern skall under ett och ett halvt år verka i det gamla operahuset vid Bulevarden, i det som numera kallas Alexandersteatern.
David Lindström tror nog att publiken skall hitta dit. Man kommer ju att ha en del att locka med.
– Bland annat skall vi hösten 2010 sätta upp Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”. Som den andra teatern i världen. Den har bara getts på scen i Oslo tidigare.


”Pippi” med nycirkus
Men redan innan man flyttar ut i vår har teatern ett och annat att bjuda på i det gamla huset. Utöver att höstens stora musikalsatsning ”Play Me” fortsätter Tjechovs ”Körsbärsträdgården” i Erik Söderboms regi på stora scenen ännu under januari och i mars blir det Pippi Långstrump för hela slanten.
David Lindström utlovare en Pippi i ny tappning i denna uppsättning som regisseras av Marcus Groth, en föreställning för hela familjen med både verbal och visuell humor.
– Det blir en uppsättning med inslag av nycirkus och med en 30 centimeter tjock gummimatta på scenen som skall göra att poliserna som Pippi slänger upp verkligen gör riktiga luftfärder, avslöjar han.


Arbete för svenskan
Svenska Teatern är den finlandssvenska nationalscenen, en teater med både stats- och kommunalt understöd. Men därmed också med ett ansvar att upprätthålla en bred verksamhet med såväl nyskriven finlandssvensk dramatik, som klassiker, barnteater, komedier och musikteater på repertoaren.
En viktig verksamhet är enligt David Lindström det arbete man gör för svenskan i Finland med stöd från de finlandssvenska fonderna. Dels handlar det om att ge finska elever runt om i landet möjlighet att, till ett fast pris, åka teaterbuss till Helsingfors för att se produktioner som till exempel ”Play Me”, dels om att turnera i finska skolor med mindre uppsättningar.
– Bland annat har ju Arn-Henrik Blomqvist regisserat flera sådana turnépjäser för oss.


Marknadsföring
David Lindström kom till Svenska Teatern i slutet av åttiotalet, då som dekormålare. Nu är han sedan länge teaterns informatör i en informations- och marknadsföringsavdelning som vuxit till åtta personer, inklusive egna grafiker.
– Den tiden är förbi när man bara kunde sätt in en liten annons i Husis och förlita sig på att publiken kom..
Och, till slut, när får vi se något med Svenska Teatern på Åland?
– Det är ett tag sedan vi spelade där senast så nog vore det dags igen även om Åland inte finna med i vår aktuella turnéplan. Det nya kulturhuset ger ju nya förutsättningar, säger David Lindström.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax