DELA
Foto: Amanda Näsman

Vackra foton visar förfall i havsdjupet

”Vrakdykning på Åland”.

Det heter en fin ny utställning på sjöfartsmuseet.
Dykarföreningen Baltic Underwater Explorer (BUE) öppnar dörrar till en värld som få människor har möjlighet att uppleva i verkligheten – vrakens värld. Det gör man med en serie fotografier som Magnus Melin tagit vid fem olika vrakplatser på varierande djup i vattnen runt Åland.

Vi får se trolska och vackra bilder, de flesta från Plus. Plus är järnbarken som i december 1933 förliste tragiskt vid inloppet till Mariehamn. Besättningen hade varit ute i nästan två år, bland annat till Seychellerna, och många såg fram emot att få fira en jul hemma på Åland.

Det fanns 16 ombord, bara fyra klarade sig med livet i behåll.

Plus ligger med kraftig slagsida med aktern på 18 och bogspröt på 30 meters djup. Årtiondena i havet börjar sätta sina spår och för att föreviga vraket innan det vittrar sönder har BUE:s fyra medlemmar, Magnus Melin, Jerry Wilhelmsson, Conny Alexandersson och Jan Lönnqvist, under de senaste två åren dokumenterat detaljer både på bild och film.

Det kräver alltid minst två man och specialutrustning då man skall filma eller fotografera på djupet. Det är mörkt och sikten är dålig. Lamporna som används är extremt starka, 300 watt som ger 32 000 lumen. Som jämförelse kan nämnas att en 40 watts glödlampa ger 350 lumen.

Fotografierna visas till den 8 maj.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!