DELA

Utställning lyfter fram Åland i Seattle

”Finlandssvenskar i S:t Petersburg. Ålänningar i ryska imperiet” hette en utställning som visades i Ålands museum hösten 2007. Nu har utställningen utökats med fler ålänningar och skall i sommar visas på Nordic Heritage Museum i Seattle. (På bilden Bertil Lindqvist och Eva Meyer vid Ålands emigrantinstitut.)
Utställningen i Ålands museum 2007 väckte stor uppmärksamhet. Den gjordes i samarbete mellan Ålands emigrantinstitut och svensk-ryska föreningen i Helsingfors, som ursprungligen presenterat en utställning kring finlandssvenskar i S:t Petersburg.
På utställningen visades 14 porträttplanscher med beskrivande texter över finlandssvenskar i S:t Petersburg och därtill 18 planscher med ålänningar inom det ryske imperiet.


Ålänningar
Bland ålänningarna fanns till exempel Stillahavsfararna Henrik Johan Holmberg från Kökar, geolog, etnograf, naturforskare och fiskeriinspektör, Viktor Alfred Törnqvist från Jomala Ingby, som var styrman på en valfångare och guldvaskare, och Johan Petter Jansson Häggblom från Saltvik Bertby, lättmatros på en valfångare.
– När utställningen nu skall visas i Seattle har Ålands emigrantinstitut utökat de åländska personpresentationerna till hela 29 och utställningen omfattar därför 43 planscher, berättar verksamhetsledare Eva Meyer på institutet.


Arbetsmigration
Utställningen har nu också fått ett nytt namn: ”1721-1922: 200 år av åländsk arbetsmigration till ryska imperiet”.
– Hittills har man varit så inriktad på emigrationen till USA och inte sett den omfattande arbetsmigrationen inom det stora ryska imperiet som kom i gång betydligt tidigare, redan efter stora ofreden, säger Meyer.
Att finländare och ålänningar tog vägen via Ryssland och Alaska gjorde också att många kom tidigt till USA, före de stora emigrationsvågorna i slutet av 1800-talet.
Utställningen är en skärmutställning men med finns också vissa föremål. Maria Enckell, som var aktiv också kring utställningen i Ålands museum, kommer att ställa ut en del ryska jubileumsmynt, uniformsknappar med dubbelörnen på och valrossbetar med inskurna bilder.


Ger Åland tyngd
Bertil Lindqvist, som är ordförande i föreningen bakom emigrantinstitutet, anser att utställningen på Nordic Heritage Museum är viktig.
– Den lyfter fram den åländska emigrationen till bland annat Alaska och den amerikanska västkusten och ger ålänningarna större tyngd i emigrationshistorien, menar han.
Utställningen öppnas den 10 juni och pågår till den 15 augusti. Till vernissagen reser Eva Meyer och Maria Enckell samt Maj-Len och Einar Lindholm för att representera. emigrantinstitutet.
– Vi hoppas också att kulturminister Britt Lundberg kan närvara och ge tillställningen ännu större tyngd, säger Eva Meyer.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax