DELA

”Utrensning” lämnar ingen oberörd

Ibland är det svårt att finna de rätta orden för att beskriva starka upplevelser. ”Utrensning”, byggd på Sofi Oksanens mångfalt prisbelönta bok med samma namn från 2008, är en sådan upplevelse.
Filmen har premiär på bio Savoy i kväll fredag kl. 18.00.
Oksanen har själv varit med och gjort manus till filmen som är en finländsk-estnisk samproduktion. Antti J. Jokinen, utbildad i USA och med en karriär inom främst musikvideogenren, står för regin. Bland rollinnehavarna – som genomgående står för trovärdiga prestationer – fäster man sig särskilt vid Liisi Tandefelt, Laura Birn och Amanda Pilke.
Det som gör ”Utrensning”, som har urpremiär i kväll också i Mariehamn, till ett så starkt och berörande drama är den blandning av kärlek, svek, lidande och uppoffringar som handlingen bjuder på. Men till detta kommer, som en viktig ingrediens: inblicken i ett historiskt skeende som både tidsmässigt och geografiskt ligger oss så nära.
Filmen tar sin början en regnig höstkväll 1992 på den estniska landsbygden, i ett Estland som återfått sin frihet bara ett år tidigare. Till en förfallen bondgård kommer den unga Zara (Amanda Pilke) som lyckats fly de råskinn med rysk maffianknytning som tvingat henne till prostitution och förnedring.
Zara tas om hand av den åldrande Aliide (Liisi Tandefelt), skygg och misstänksam mot allt och alla. Hos Aliide ligger de traumatiska upplevelserna i en annan tid av förtryck och förnedring, i Stalintidens sovjetockuperade Estland. Men såren har inte läkt.


Lyckas
Filmberättelser som rör sig på flera tidsplan kan ibland bli rapsodiska och ryckiga, men enligt min mening lyckas Antti J. Jokinen väl med övergångarna i tid och rum.
”Utrensning” är en film som nog inte lämnar någon oberörd. Den är ämnad att leva med oss ett gott tag efter att vi lämnat biosalongens mörker. Se den.
Men en del skrämmande brutala scener gör det motiverat att rekommendera den övre åldersgränsen på 16 år.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm