DELA

Urpremiär för ungdomsmusikal

Man måste acceptera sig själv. Man får ge sig själv en chans.
På söndag är det dags för den finlandssvenska ungdomsmusikalens urpremiär i Baltichallen i Mariehamn. Den första och enda föreställningen på Åland.
”Himlen är så hög, så hög.” De sitter på kanten och sjunger. De dansar med läskbackar, med varandra. De spelar ungdomar, mobbare, arbetsledare, mobbade.
Det är så mycket händer samtidigt att man inte vet var man ska fästa blicken.
”Himlen är så hög och jag är gladast”. Ungdomsmusikalen Chans, med 29 deltagare i åldern 15-19 från Åland, Österbotten och södra Finland, är nu inne på sin sista repetitionsvecka. Det är en berättelse om tiden då livet är som bäst, och som värst.
– Berättelsen handlar om Bitte som flyttar till landet med sin mamma. Bitte snattar och ljuger, mamman har alkoholproblem. De flyttar till ett nytt ställe där de ska börja om och hitta sin plats, i ett samhälle där alla redan känner alla, berättar projektledare Jonatan Fogelholm.

Mersmak
Åländska artisterna Elisa Gustafsson och Elin Häggblom ser fram emot urpremiären på söndag.
Arbetet med Chans gett mersmak, tycker de.
– Jag har alltid drömt om att vara med i en musikal, ändå var det på impuls som jag sökte in, på sista anmälningsdagen. Det har verkligen varit jätteroligt, med bra stämning där alla peppar varandra, säger Elisa Gustafsson, som också kommer att synas i flera olika roller på söndag.
– Jag sjunger, dansar, spelar och spelar också trumpet. Bland annat gör jag två mammaroller och en äldre dam.
Elin Häggblom spelar tjejen Mirre, som är med i ungdomsgänget.
Till de åländska deltagarna i ensemblen hör också Didde Svahn, som ansvarar för ljuset.
Läs mer i papperstidningen!

Sara Othman