DELA

Uppmärksammad för dramaturgi

”Dramaturgin är i det närmaste fulländad.” Så uttrycker sig filmkritikern Johan Croneman i Dagens Nyheter om dokumentärfilmen ”Necrobusiness” som nyss hade biopremiär i Sverige. För den prisade dramaturgin står Michael Hancock (bilden) i Eckerö.
Michael Hancock är en av medarbetarna i April kommunikation i Mariehamn men har även många fristående dramaturguppdrag både i Sverige och Finland. För finlandssvenska FST5 har han gjort en hel del dramaturgi på senare tid, bland annat för nyhetsmagasinet Spotlight. I Sveriges TV var han nyligen aktuell med Hanna Solbergs internationellt samproducerade dokumentärfilm ”Det ligger i luften” som hade svensk premiär på SVT i december.
Liksom den filmen är ”Necrobusiness” en internationell samproduktion, en hellång dokumentärfilm som kommer att visas på bioduken runt om i världen, men som senare i vår går i tre entimmeslånga avsnitt i SVT.


Prisbelönt
Filmen belönades nyligen på dokumentärfilmsfestivalen Tempo i Stockholm med Tempo Documentary Award 2008, priset för Sveriges bästa långa dokumentärfilm. Juryns motivering lydde: ”Årets vinnare är ett stort upplagt dokumentärfilmsbygge, som på ett enastående närgånget sätt låter åskådaren följa ett osannolikt rättsfall som rullas upp inför våra ögon. Filmarna lyckas genom imponerande journalistisk envishet, modiga frågor och briljant foto berätta en historia där verkligheten bokstavligen överträffar fiktionen; en dokumentär thriller som får åskådaren att bevittna ett moraliskt stålbad.”
Filmen har över lag fått goda recensioner också i pressen. ”Film blir inte mycket mer spännande än så här, oavsett genre”, skrev Johan Croneman i DN.


Känd historia
”Necrobusiness”, som är regisserad av dokumentärfilmaren Fredrik von Krusenstjerna och fotograferad av Ryszard Solarz, berättar historien om hur två konkurrerande begravningsentreprenörer i den polska staden Lodz försöker ta livet av varandra och även av svårt sjuka patienter på väg till sjukhus.
Det handlade bland annat om att komma över de statliga begravningsbidrag som betalas ut i Polen och som begravningsentreprenörerna gärna lägger beslag på genom att snabbt skaffa sig begravningsuppdraget när någon avlidit. Själva grundstoryn avslöjar filmen inte eftersom den varit känd redan i flera år, men filmen bjuder enligt kritikerna på en del nya infallsvinklar och formar sig till en spännande berättelse.


Dramaturgi
Att dramaturgin i filmen uppmärksammas är Michael Hancock givetvis glad över även om han understryker att Fredrik von Krusenstjerna, som ”levt med filmen i fem år”, är den som har gjort den viktigaste insatsen.
– Men det är naturligtvis roligt när dramaturgin uppmärksammas, säger Hancock.
Men vad handlar då dramaturgin i en dokumentärfilm om. Är inte meningen att dokumentären skall vara just dokumentär, rakt av?
– Det finns alltid olika vägar att gå, säger Hancock
Det handlar om att välja form för hur materialet skall presenteras. När det gäller ”Necrobusiness” har man valt att låta filmen framskrida via en huvudperson, en reporter (Monika Sieradzka), som för berättelsen framåt.


Film noir
I någon mindre positiv recension har man skrivit att formen inte är särskilt speciell. Ungefär som ett avsnitt av ”Uppdrag granskning” skrev Sydsvenska Dagbladet. Men formen är alltså ett medvetet val
– Ambitionen har varit att anknyta till film noir-traditionen, säger Michael Hancock.
Film noir (den svarta filmen), som hade sin glansperiod mellan trettiotalet och det tidiga sextiotalet, förknippas med ett filmberättande om negativt laddade ämnen som presenteras i mörktonade bilder.
Enligt Michael Hancock kom han i detta fall in i arbetet med filmen i ett relativt sent skede, när det gällde att börja sätta ihop och komprimera materialet till sitt rätta format.
Även om han är nöjd med slutresultatet och glad över det positiva mottagande som filmen fått så konstaterar han att det optimala naturligtvis är om en dramaturg kan finnas med i arbetet från början.
När ”Necrobusiness” kommer att sändas i tv har man på SVT ännu ingen uppgift om men det skall alltså ske ännu i vår.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax