DELA

Uppdrag: Gör en åländsk sommarhit!

Skriv en riktig sommarhit, en låt som hörs överallt nästa semestersäsong.
Det är Nyans utmaning till dj-duon Patrik Simolin och Johan Grönlund. Och de antar den.
– En sommarhit i åländsk skala kan vi göra, lovar Simolin.
Årets största sommarhit var Eric Amarillos ”Om sanningen skall fram” där refrängraden ”vill du ligga med mig då” var hooken som fick svenska folket och ålänningarna att skråla med.
Ofta försvinner sommarartisterna lika fort som de dykt upp. Vem kommer i dag ihåg något som Kaoma gjorde bortsett från ”Lambada”, eller vad uppföljaren till Los Del Rios ”Macarena” hette?
Det verkar som om sådana låtar dyker upp från tomma intet. Men Patrik Simolin som jobbat många år som talangscout för skivbolag vet vad som krävs för att en låt skall bli en sommarhit:
Massor med pengar och noggrann planering. Det finns ingen slumpfaktor.

Börjar på turistorter
Arbetet inleds under lågsäsongen. De stora skivbolagen vaskar fram låtarna med störst hitpotential och bestämmer vilka som skall bli sommarhits. Man tar fram olika mixar av låtarna och gör dyra videos till dem. Sedan bearbetar man diskjockeys på semesterorter i Spanien, Grekland och Turkiet.
När säsongens första nordiska partyturister landar och går från nattklubb till nattklubb kan de höra ”Mr Saxobeat” tio gånger på en kväll. Och när de kommer hem förknippar de den låten med sköna upplevelser.
Men det räcker inte. Fas två i marknadsföringen är att skivbolaget får kommersiella radiostationer att lägga in låten på spellistorna.
En station som NRJ spelar samma tio låtar om och om igen tills lyssnarna blivit hjärntvättade. Och till sist vill publiken i Arkens nattklubb dansa till sommarhiten minst fyra gånger per kväll.
Det valet har alltså gjorts åt oss för länge sedan, av anonyma skivbolagsanställda..
– Litet kallt kan man säga att det inte är svensson som bestämmer vilka låtar som blir sommarhits, säger Simolin.
Utmaningen är antagen och fortsättning följer. Om några veckor börjar låten ta form.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom