DELA

Uppåt för ung åländsk film

Det är uppåt för den åländska ungdomsfilmen. Åtminstone om man skall döma av antalet bidrag till årets upplaga av tävlingen Ung Verafilm som avgörs på lördag. Bilden ur filmen ”Maskerade gröna” som deltar i tävlingen.
Ben Johans i filmklubben Chaplins styrelse berättar att femton bidrag kommit in till årets ungdomstävling och av dem är är hela fem åländska.
– Det verkar som om filmskapandet plötsligt har kommit loss bland de unga på Åland, säger Johans och konstaterar att det särskilt är i skolorna som man nu är i gång med film.


Visas på lördag
Vem som vinner pris i årets ungdosmtävling avgörs på lördag i Alandica. Mellan kl. 11 och 13 visas alla bidragen – filmerna är högst åtta minuter långa – och kl. 13.45 är det prisutdelning.
De åländska bidragen kommer från Godby Högstadieskolas klass 9 a som deltar med filmen ”The emergency”, från elever vid Kyrkby högstadieskola som deltar med filmen ”Maskerade gröna”, från Ålands folkhögskola som deltar med två filmer: ”Rent Vatten” och ”S:t Mikaels Kyrka – en musikalisk resa genom tiden” samt från Föglö – årkurs 7 och 8 – som deltar med filmen ”Färjflytt”.
Från Sverige och Finland har det kommit 10 filmer, enligt Ben Johans är flera av dem mycket professionella produktioner.
– Mest glädjande är dock att det åter har börjat komma åländska filmer till tävlingen, säger Johans.


Filmverkstad
Ett intressant inslag i anslutning till årets Ung Verafilm är att folkhögskolan Axxell-City från Helsingfors finns på Åland med sin dokumentärfilmslinje som leds av Harald Antskog.
Tillsammans med åtta ungdomar från skolan håller Antskog redigeringsverkstad på Alandica under festivalen. Några åländska ungdomar har fått chansen att vara med.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax