DELA

Unik symfonisk folkmusik på Alandica

Symfonimusik och folkmusik samstrålar som aldrig förr på torsdag.
Då besöker Gävle symfoniorkester Åland med en fusion av klassisk- och folkmusik. På scen står också åländska folkmusiker och bjuder på polkor och schottis.
– Vi spelar endast med orkestern på torsdag. Det är något exklusivt för ålänningarna, säger den frilansande fiolspelaren Andreas Nyberg.
Föglösonen Nyberg har spelat fiol i 22 år och medverkar för tillfället i Göteborgs Symfoniker. Han är en av tre åländska fiolspelare som stå på Alandicas scen tillsammans med Gävle Symfoniorkester på torsdag.
Då har man möjlighet höra ”Symphonic Stomp of Sweden”, något som Stockholm Folk Festival beskrivit som ”symfonisk folkmusik”. Arrangemanget står dirigenten Karl Johan ”Kalle” Ankarblom för, och som solist agerar svenska spelmannen Görgen Antonsson.
– Det är väldigt speciellt att en spelman står som solist med en symfoniorkester. Ankarblom har varit spelman själv och förstår folkmusiken på ett sätt som många klassiska musiker inte gjort tidigare.
”Symphonic Stomp” har rosats av svenska kritiker och släpptes som CD-skiva i augusti. Nu ska den svenska folk- och symfonimusiken få besök av lite åländsk folkmusik. Den åländska folkmusiken bidrar med fyra låtar till spelningen. En av dessa är Nybergs egna tolkning av en åländsk schottis.
– Det blir lite åländskt traditionellt och en av mina låtar som Kalle fastnat för. Både nytt och gammalt, med andra ord, säger Nyberg.


Mor och dotter på scen
Förutom Nyberg står också fiolspelarna Ida Kronholm och hennes mor Siv Ekström från Jomala på scen. Ekström tror att Ankarbloms förflutna som spelman gett honom verktygen att skapa arrangemang som använder sig av symfoniorkesterns resurser och folkmusikens känsla
– Ankarblom har fått fram känslan, kraften och energin i folkmusiken och fört den ända in i symfoniorkestern. Annars brukar man kunna höra vad som är det klassiska och vad som är det folkmusikaliska, men här är det en fullkomlig fusion av symfoniorkester och folkmusiker, säger Ekström.
Läs mer i papperstidningen!

Adrian Grönqvist