DELA

Unik film från Märket

På fredag kväll var det premiär för den före detta fyrvaktaren Karl-Erik ”KEE” Erikssons kortfilm från Märket sommaren 1976.
Finlands fyrsällskap har låtit digitalisera kortfilmen som ursprungligen gjordes med en 8 millimeters kamera.
Det är drygt 30 år sedan Kee Eriksson gjorde sin kortfilm på Märket, fyrön mitt ute i Ålands hav där gränsen mellan Finland och Sverige går. Lika många år är det sedan fyren automatiserades, sedan dess har den kännspaka byggnaden från 1885 stått tom.
Men i dag är situationen annorlunda. Tack vare entusiaster inom i första hand Finlands fyrsällskap finns det människor som bor där igen, i sommar kommer där att finnas till och med upp till sex personer samtidigt.
Det är kunnigt folk som rekryteras som guider, ”fyrvaktare” som kan fyrens historia, kan havet och kan språk.
I går kväll möttes några av dem som redan har varit på fyrvaktarpass, några som skall ut senare i sommar, riktiga pensionerade fyrvaktare och många andra intresserade för att titta på den Erikssonska kortfilmen och lyssna på hans berättelser om hur det dagliga livet på det stormiga skäret kunde se ut för över trettio år sedan.
Vi fick se hur man bytte lins i fyrtornet och hur man borrade en termometer i berget som inte klarade havets krafter i mer än ett par månader. Vi fick veta att KEEs son alltid tillbringade somrarna ute med fadern och att Singöprästen varje år tog sig ut i en liten båt då havet låg spegelblankt en vardag.


Egen mat
Också en annan film hade premiär i går, ”Ute på Märket”. Den är ny och gjord av Untamo Eerola. Eriksson intervjuas och också före detta fyrvaktaren Roland Carlberg från Frebbenby i Hammarland.
Carlberg berättar i filmen att han under sin tid på ön byggde sex båtar och att han fiskade strömming och torsk. Den värsta stormen upplevde han 1954, den tog med sig stora delar av konstruktioner på ön.
Vi fick veta att fyrmästaren hade en egen våning medan de fyra fyrvaktarna delade på tre rum. Alla lagade sin egen mat men kaffe drack de tillsammans.


Automatisk spolning
Varför öns utedass kallas för WC fick också sin förklaring – vid tillräckligt hård vind med vågor från rätt håll fick man automatisk spolning i samband med besöken!
En av dem som med stort intresse tog del av filmerna var pensionerade sjökaptenen Hans Eriksson, som i början av månaden var en vecka ute på fyrvaktarpass. Han var imponerad av vilket gediget bygge själva huset är och hur det har kunnat stå emot havets styrka sedan 1885.
– Själva huset är i gott skick, det är egentligen bara finputsningar som behövs i dag.
Eriksson berättade också att turismen har kommit i gång på allvar, hela 33 personer besökte under en dag ön.


Exklusiv kalender
– Fastlandet och Åland har vaknat, intresset är stort och vi får publicitet, konstaterade Pekka Väisänen som är ordförande i Finlands fyrsällskap.
– Nu väntar vi bara på att svenskarna också skall få upp ögonen.
Dessutom väntar sällskapet på både fler sponsorer och annan ekonomisk hjälp. Man samlar in pengar för Märket på alla möjliga sätt och vis, bland annat genom att sälja en exklusiv kalender för 2008 av mycket hög kvalitet. Sällskapet har arbetat med fyrfotografierna i två år för att få bästa tänkbara bilder.
Mera om kalendern, som finns i begränsad upplaga, och om andra produkter på www.fyrsallskap.fi. Man kan också rekrytera den genom sällskapets lokala kontaktperson Vilhelm Holmberg, tel. 040 5043601 eller vilhelm.holmberg@aland.net.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN