DELA

Ungt och nordiskt i Mariehamns vinterjazz

Nordiskt, ungdomligt, högklassigt. Och med en hel del lokala åländska inslag. Mariehamn Winter Jazz kunde i går presentera ett späckat program för årets festival den 4-7 februari. (På bilden, från vänster, arrangörerna Robert Zetterqvist, Tom Eckerman och Sune Eriksson.)
Alandicas foajé blir ny scen för vinterjazzen efter många år i stadsbiblioteket. Parks bar som varit med från början är fortfarande med och likaså hålls även denna gång en konsert i Ålands konstmuseum. Pub Bastun är evenemangets fjärde scen där det bland annat blir konsert med unga förmågor från musikinstitutet.
Mariehamns stad är fortfarande huvudman för vinterjazzen men har nu också en viktig ny samarbetspartner i föreningen Mariehamn jazz & blues. Som Nyan tidigare berättat är tanken att föreningen småningom kunde bli huvudarrangör eftersom en förening har lättare att ansöka om stöd i olika former.


Många musiker
Det program som Tom Eckerman, från stadens kulturbyrå, Robert Zetterqvist från Mariehamn jazz & blues och Sune Eriksson, från Parks bar, kunde presentera i går innehåller en lång rad med intressanta konserter. De medverkande musikerna uppgår till ett femtiotal.
Liksom tidigare är samarbetet med tävlingen Young Nordic Jazz Comets viktigt för vinterjazzen. Den här gången ger det möjlighet att presentera fjolårets vinnare som var två: bandet Pelbo från Norge och isländska Reginfirra.
En vinnare från tidigare år i tävlingen är finska Sun Trio och bandmedlemmarna Antti Lötjönen och Olavi Louhivuori framträder dessutom med sångerskan Emma Salokoski och kvartetten Ilmiliekki. Emma Salokoski är högaktuell med sin svenska visskiva, ”Vi sålde våra hemman”. Att hon tog kontakt och ville komma till vinterjazzen gjorde, enligt Tom Eckerman, att man orkade suga i och genomföra en ny omgång.


Ålands nominering
Gitarristen Jochum Juslin med sin kvartett, ”De tre vännerna & Jochum”, två svenska och en finlandssvensk spelkompis, kommer också. Bandet är dessutom nominerat som Ålands bidrag i årets Young Nordic Jazz Comets som avgörs i Helsingfors.
– På förslag från Åland räcker det numera med att bara solisten kommer från det land eller region som står för nomineringen, berättar Tom Eckerman.
Annat åländskt är till exempel Johanna Güssner Quintet med den kända saxofonisten Klas Lindquist, guldsaxvinnare från Göteborg, Victor Abrahamsson med sin kvintett bestående av studiekompisar från Sverige, ÅMI Goes Jazz och Guano Brothers där Robert Zetterqvist spelar med.
Det blir Abrahamssons kvintett som får äran att inleda hela festivalen på torsdag kväll, den 4 februari, på Park. (Redan på onsdag kväll bjuder Park dessutom på en tjuvstart med vissångerskan Helena Flöjt.)


Svängiga gäster
Sweet Emma & The Mood Swingers, som tidigare medverkat i Alandia Jazz kommer också med blues och rockabilly i bagaget.
– De har varit mycket efterfrågade på Park, säger Sune Eriksson,.
Boogie-woogie för hela slanten blir det med Linda Gail Lewis och The Rockarounds. Linda Gail Lewis är rocklegenden Jerry Lee Lewis lillasyster.


Hela programmet för evenemanget i fredagens Nyan och på http://www.winterjazz.ax

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax