DELA

Ungdomlig avspark i för vinterjazzen

Årets Mariehamn Winterjazz har en ungdomlig touche. Tre vinnare i Young Nordic Jazz Comets deltar och flera unga åländska band. Helt i linje med detta var det också Victor Abrahamssons kvintett som fick äran att inleda festivalen i går kväll. (På bilden från vänster: Mandus Johansson, Kristina Bergman, Victor Abrahamsson och Karl-Bernhard Johansson.)
Redan innan det blev dags för festivalavspark på kvällen på Parks bar hann Victor Abrahamsson och hans kvintett med ett framträdande i Ålands lyceums hörsal.
Det blev inte bara en musikalisk uppvärmning utan Victor och hans unga spelkompisar delade också med sig av nyttig information om jazzlinjen och de övriga utbildningarna vid Lunnevads folkhögskola utanför Linköping där Victor studerar sedan i höstas.


Turnéprojekt
Till Nyan säger Victor att kvintetten egentligen är ett projekt kring en veckolång turné som förutom Åland innefattar flera orter i Sverige. Redan i dag, fredag, åker man vidare till Nyköping där turnén avslutas.
Utöver Victor Abrahamsson, på saxofon, består kvintetten av Kristina Bergman på trombon, Mandus Johansson, gitarr, Karl Bernhard Johansson, bas, och Simon Andersson, på trummor. Samtliga unga och spelhungriga, men redan med ett avsevärt mått av kunnande. Victor, som blev student vid Ålands lyceum i våras, är 19 och någon i gruppen kanske något år äldre.
– Vi trivs väldigt bra tillsammans, säger Victor.
Men ändå är det här ett projektband för bara en vecka. I undervisningen prövar man hela tiden nya konstellationer.


Modernt melodiskt
Det som lusseeleverna fick ett smakprov på, och som de som sökt sig till Park i går kväll skulle få en ordentligare portion av, var främst modern svensk melodisk jazz, njutbar och lättlyssnad utan att för den skull bli utslätad.
– Vi gillar att spela musik av till exempel Peter Asplund och sådant som bandet Oddjob gjort sig känt för, berättar Victor.
Lite internationella jazzstandards skulle man också bjuda på. Sådant som gamla ”Caravan” som man avslutade den lilla konserten för lusseeleverna med.
– Men också när vi spelar den typen av musik försöker vi göra det i en modern tappning, förklarar Victor.


Späckad jazzhelg
n I kväll kl.19 kör festivalprogrammet på Alandica igång kl. 19.30. Då kan man lyssna till årets unga jazzkometer, norska Pelbo, Johanna Grüssner Quintet, De tre vännerna & Jochum och åländska Guano Brothers. Kl. 22.30 fortsätter kvällen med Sweet Emma & The Mood Singers på Parsk bar.
n I morgon, lördag, kl. 14 spelar jazzkometerna från 2006, Sun Trio, på Ålands konstmuseum. Kl. 19.30 fortsätter Alandia-programmet med Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet, jazzkometerna Reginfirra från Island och Guano Brothers. Kl. 22 är blir det program på Pub Bastun med ÅMI Goes Jazz, Surf In Stereo och Father McKenzie. På Parks bar spelar Jonatan Stenson Band från kl. 22.30.
n På söndag kväll kl. 21.00 avslutas festivalen på Parks bar med Linda Gail Lewis & The Rockarounds som inkluderat Åland i en lång turné genom Sverige och Finland. Linda Gail Lewis är, som bekant, lillasyster till gamle rockaren Jerry Lee Lewis.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax