DELA

Ungdomar lär ungdomar lätta på vingarna

Joel Bergman och Simon Jansson skall i mitten av juli lära femtio ungdomar göra film.
– Det blir en fristående fortsättning på projektet som inleddes förra året. I år skall vi göra en film som heter ”Att flyga utan vingar”, säger Joel Bergman.
Joel Bergman och Simon Jansson fungerar som producenter och projektledare och tillsammans med Yrla Hanström, Henrik Henriksson och Simon Holmström står de för utbildningen i filmskapande.
– Vi vill höja nivån från ifjol och ta projektet ett steg längre. De som var med i fjol är förstås välkomna, men också nya, säger Joel Bergman.
Manuset till ”Att flyga utan vingar” är skrivet av Yrla Hanström och Simon Jansson.
– Manuset är nästan färdigt och finns som tydlig vision. Sen lever det förstås under inspelningen.
Filmen blir ungefär tio minuter lång och handlar om att inte ge upp sina drömmar utan vågar vara annorlunda.

Allt är gratis
Ungefär femtio ungdomar är redan anmälda.
– Vi börjar med två utbildningsdagar. En för de som var med i fjol och en för nya. Då kör vi både teori och praktik.
Deltagarna får sedan uppgifter som de har under hela veckan. Någon skall sköta micken, någon sminket och någon belysningen.
– Vi gör filmen runt om på hela Åland. Transport till och från inspelningsplatsen, mat och logi är gratis för deltagarna.
Hur kommer det sig att ni har råd med det?
– Vi har sökt pengar från kulturdelegationen och kommunerna. Dessutom har produktionsbolaget en egen insats.
Är inte film dyr att göra också?
– Allt kostar då man gör film. Man får aldrig pengar nog för att göra drömfilmen. Samtidigt finns det mycket tips på internet hur man kan göra egen utrustning och dra ner på kostnaderna. Pengarna går åt trots att vi drar ner på kostnaderna så långt det går.

Ideellt
Styrgruppen består av ungdomar. ABF fungerar som en slags målsman eftersom, som Joel Bergman säger: ”vi är under 18 och hanterar en massa pengar”.
Varför gör ni det här?
– Vi är ett ideellt produktionsbolag, SX2 Productions, som står bakom projektet. Vi har märkt att man inte kan göra film på bara några få personer. Vi vill också visa att man inte behöver gå i någon särskild skola för att lära sig filmskapande. Att ungdomar lär ungdomar fungerar bra, vi vet ju vad ungdomar vill.
Vad vill ungdomar?
– Vi vill göra praktiska saker, inte läsa så mycke teori.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax