DELA

Unga skulptörer ställer ut återanvänt

När Nyan i oktober i fjol besökte Berghyddan i Jomala var salen förvandlad till något som liknade både syateljé och metallverkstad.
De skulpturer som då såg dagens ljus kan nu ses i en utställning i Ålands museums entrégalleri, både i verkligheten och på film.
Det var sammanlagt sju ungdomar från Jomala, Mariehamn, Finström och Eckerö som arbetade med skulpturerna och i filmarbetet har någon till varit med. Handledare i skulpturarbetet var Pauliina Turakka Purhonen och Kari Niskanen medan filmdelen har letts av Annukka Turakka. Stäni Steinbock har hållit ljudverkstad med de unga deltagarna och och sett till att filmerna fått ljud.
– Målet var från början att skapa en typ av självporträtt och skulpturer i naturlig storlek som sedan skulle agera mot skulptörerna på film, berättar Kari Niskanen.


Agerar på film
Efter hand blev det dock lite ombytta roller, Annukka Turakka säger att skulpturerna fick en mera självständig roll i de två kortfilmer som gjordes medan skulptörerna mest agerar i bakgrunden.
När figurerna nu är klara och utställda förs betraktarens tankar till ett rockband och i en av kortfilmerna får vi följa tävlingen ”Underliga band”.
Skulpturprojektet är en del av ett riksomfattade konstprojekt som finansierats av Finska kulturfonden med aktiviteter på 28 orter runt om i landet. Via information i skolorna och via ungdomsledarna fick man ihop gruppen med skulptörer som sedan arbetade under ett antal veckoslut på Berghyddan.
Pauliina Turakka Purhonen, som inte var med vid gårdagens pressvisning, skriver i en text i anslutning till utställningen:
– Att jobba med bilder är ett sätt att göra åsikter, sina egna och andras, synliga. Och göra det med god tid på sig. I skolan och i andra sociala sammanhang måste man vara snabb, försöka i all hast att visa vem man är och vad man vill.


”Kul vara med”
Tobias Mattsson, som skapat skulpturen ”Stolis” av svetsade metallrör säger till Nyan att det varit verkligt kul att vara med om skulpturprojektet.
– Det är alltid roligt att bygga saker.
Fanny Sjöblom berättar att hon lockades med av sin bror Lucas som var med från början och gillade aktiviteten.
Fanny gjorde skulpturen ”Rock Berit” som nu spelar gitarr i den utställda gruppen.
– Svårast var att få nacken att hålla, säger hon om Berit.
Några ytterligare planer på att syssla med skulptur har Fanny inte, men andra kulturintressen odlar hon nog.
– Jag spelar fiol i Alandia Strings på fritiden, berättar hon.
De som har arbetat med skulpturerna är: Dennis Skogström, Lucas Sjöblom, Tobias Mattsson, Elina Sjöblom, Erica Eklund och Fanny Sjöblom. Dessutom har man samarbetat kring skulpturen ”Sigrid”.


Filmarbete
I den ena kortfilmen ”Heartbreak” står Lucas Sjöblom för regi och foto. Tillsammans med Stäni Steinbock svarar han också för ljudet.
I filmen ”Underliga band” står Erica Eklund, Fanny Sjöblom och Elina Sjöblom för regi och foto medan Stäni Steinbock har skött ljudet. En svartvit sekvens i filmen har gjorts av Dennis Skogström, Tobias Mattsson och Benjamin Liljehage.
Annukka Turakka har gjort klipparbetet till båda filmerna.
Vernissage på utställningen på Åland museum är det i kväll, tisdag, kl 18 och utställningen pågår till den 18 oktober. En lunchguidning ordnas den 22 september kl 12.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax