DELA

Unga skulpterar och gör film

Berghyddan i Jomala var i helgen förvandlad till någonting som både påminde om syateljé och metallverkstad.
Ungdomar från Jomala, Mariehamn, FInström och Eckerö är inne i slutspurten på ett skulpturprojekt som till våren också skall bli film och utställning.
Konstnärerna/skulptörerna Pauliina Turakka Purhonen och Kari Niskanen har under tre veckoslut lett projektet där sju ungdomar i 13-14-års åldern deltar. Målet är att göra skulpturer av metall och textil i naturlig storlek.
Skulpturerna och skulptörerna skall sedan under våren agera med i en film som man gör tillsammans med konstnären Annukka Turakka. Såväl skulpturerna som filmen skall senare visas i Ålands konstmuseum.

Riksprojekt
Pauliina Turakka Purhonen, som själv är välkänd för sina textilskulpturer, berättar att det åländska projektet är en del av ett större landsomfattande kulturprojekt som finska kulturfonden finansierar. Projektet har aktiviteter på 28 orter runt om i landet.
– Ekenäs och Åland är de sydligaste platserna medan Utsjoki är den nordligaste, fyller Kari Niskanen i.
Att projektet på Åland blev av hänger enligt Pauliina samman med att en av hennes bekanta är involverad i det stora riksprojektet.
– Hon övertalade mig att komma med, säger Pauliina som bor i Helsingfors men som under hösten har vistats på Kökar för att måla. Systern Annukka är nu bosatt i Sund.
Via skolorna och ungdomsledarna har man fått ihop gruppen med skulptörer.

Ivriga skulptörer
På grund av höstlovet är två av de sju deltagarna inte på plats på lördagen men de fem som kunnat komma arbetar ivrigt med sina skulpturer.
Fanny Sjöblom, som just håller på att fylla huvudet på sin skulptur med skumgummi tycker att det är kul att skulptera. Benen och överkroppen på skulpturen har hon redan gjort klara och drar fram dem under arbetsbordet.
– Det är jag säger hon mede ett litet skratt.
Vad har varit svårast att göra?
– Det var nog armarna. De är rörliga och gjorda av rör med järntråd inuti, säger hon och visar att skulpturen kan böja på armarna.

Svetsning
Dennis Skogström har gjort en stadig skulptur, hopsvetsad av järnrör.
Var svetsningen svår?
– Nej, det var nog ganska lätt, säger Dennis.
Det är första gången som han prövat på att svetsa.
– Men han är van att jobba med metall, van att skruva, inflikar Kari Niskanen.

Skrot hemifrån
Erica Eklund sitter och målar rep som skall bli hår till hennes skulptur, där huvudet består av en trunk från en husvagn som skall placeras på en tunna på hjul. En del är skrot som hon tagit med hemifrån.
Har du skulpterat tidgare?
– I ettan gjorde jag en liten skulptur för en tävling men den hade min bror sönder. Sedan dess har jag inte gjort någonting sådant men jag gillar att teckna, säger hon.

Lär sig av de unga
Kari Niskanen som hållit på en hel del med skrotskulpturer går omkring och myser bland de halvfärdiga skulpturerna.
– Man lär sig också mycket när man arbetar med ungdomar, av deras sätt att se, av deras sätt att tänka, säger han.
Mycket av det ni jobbar med är ju återanvänt material. Är det medvetet?
– Ja, när man använder material som man får gratis eller som är mycket billigt så får man ju så mycket mera att välja av. Resultatet blir ofta också bättre, naturligare, inte så glittrigt. Jag har också i mitt eget arbete börjat använda mera återanvänt, säger Pauliina.
De som deltar i skulptur- och filmprojektet är : Dennis Skogström, Fanny Sjöblom, Erica Eklund, Elina Sjöblom, Lucas Sjöblom, Tobias Mattsson och Frida Wikman.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS