DELA

Unga skapade utställning om unga

Åländska ungdomar är aktiva och det finns mer att göra än många tror. Den slutsatsen kan man kanske dra av den utställning som har vernissage i Ålands museum i kväll.
Ung nu är den första delen i ett treårigt projekt av och med unga. Fritid, utseende, krigslekar och rollspel står i fokus.
Initiativet till utställningen kommer från museet. Annika Dahlblom, chef för uställningsenheten, berättar att man hösten 2006 diskuterade hur museet kunde nå nya målgrupper och då framför allt de unga som varit underrepresenterade bland museibesökarna. Resultatet blev att man frågade eleverna inom yrkesskolans samhälleliga och sociala program om vilken utställning de helst ville se i museet.
– Svaret blev en utställning om ungdomars kläder och livsstil, berättar Dahlblom.


Ville vara med
Samtidigt kom det också fram att de unga själva gärna ville vara med och göra en sådan utställning och så blev eleverna inom yrkesskolans samhälleliga och sociala program och programmet för media och kommunikation museets samarbetspartners. Dessutom tillkom ett par ungdomar från projektet Katapult och tanken är att fler skolor skall bjudas in när utställningsaktiviteten fortsätter 2009 och 2010.
Annika Dahlblom berättar att de unga fått fria händer att förverkliga och utforma utställningen som alltså nu fokuserar på fritidsintressen och utseende, samt krigslekar och rollspel. Tanken är att de följande stegen skall handla om musik, kommunikation och media (2009) samt relationer, framtidstankar, samhälle och omvärld (2010).


Unga intervjuade
Till den utställning som nu får sin vernissage har etnologisk personal från museet fogat ett eget bidrag genom att intervjua högstadieungdomar i staden, på landsbygden och i skärgården. Elever från Övernäs högstadium i Mariehamn, Godby högstadieskola i Finström och Kumlinge skola finns med.
Materialet presenteras på planscher och i kompendier och visar enligt Charlotte Mäkelä att ungdomarnas intressen är ganska lika även om möjligheterna att utöva intressena skiljer sig i de olika miljöerna. Utöver Mäkelä har Chatarina Lönnroth-Sundman och Otto Holmberg varit involverade i intervjuprojektet.


Planscher, bildspel
Ungdomarnas utställning i museets specialsal består i huvudsak av av stora snyggt layoutade planscher på väggar, skärmar och som fritt hängande.
I en monitor kan man se en film om ett LAN-party och en annan om spelet Counter-Strike. Spelkonsoler och pröva på-spel finns med, liksom ett urval av World of Warcraft-figurer. Och utanför salen kan man ta del av ett bildspel gjort av Celie Scott som handlar om hur hon själv förändrat sitt utseende.


Utseende
Johanna Åberg i den grupp som arbetat med den del som handlar om utseende berättar att man tog sig an uppgiften genom att först diskutera i klassen kring olika stilar och moden.
– Sedan letade vi upp personer som representerade de olika stilarna och intervjuade dem.
Enligt Johanna var det inte svårt att få personerna att ställa upp för intervju, men något svårare att få dem med på bild.
Ändå har man lyckats få ett gott urval. Här finns stiltyper som ”vanliga” och ”bonde” till ”hiphopare” och ”svartrockare”.
Enligt Johanna är de åländska ungdomarna överlag modemedvetna och tycker att utseendet är viktigt, men lika viktigt är att finna en egen stil som man är trygg i.


Fritid
Sofi Söderdahl och Erica Jansson berättade om arbetet med fritidsdelen av utställningen. Där började man med att diskutera med fritidsnämnden i staden och ringade in de fritidsysselsättningar som är vanligast, allt från friidrott till musik och dans.
– Det finns väldigt många olika fritidsintressen, berättar Erica, och Sofi konstaterar att saker som man på förhand trodde att skulle ha ganska få utövare i verkligheten kunde samla väldigt många.


Krigslekar, rollspel
Christoffer Sundblom och Markus Sivén från spelgruppen berättade att också den gruppen försökt plocka fram de verksamheter som är populärast.
– Counter-Strike och World of Warcraft lockar nog mest, konstaterar Christoffer.
En iakttagelse man gjort är enligt Markus att spel minsann inte bara handlar om att sitta stilla i timmar.
– Airsoft och Paintball innehåller mycket spring som ger kondition, konstaterar han.
Spelgruppen bestod av pojkar, vilket illustrerar kanske att det finns en pojkövervikt på det området.
– Nog finns det tjejer med, men när vi delade in oss i grupper efter intressen så blev det bara pojkar i den här gruppen, förklarar Christoffer.


”Få se ut som man vill”
Celie Scotts bildspel ansluter sig till utseendetemat även om det är lite av ett eget projekt som hon gjort på uppdrag av museet och som senare skall visas i utvidgad form i entrégalleriet. Celie har under flera år experimenterat med sitt eget utseende, med smink, frisyrer och piercingar
– Jag gillar att experimentera, säger Celie som konstaterar att det finns mycket fördomar när det handlar om utseende.
– Jag hoppas kunna visa att man skall få se ut som man vill och ändå vara samma person, vara sig själv.
I arbetet med utställningen har Mona Lindroth och Peter Bergström handlett eleverna från yrkesskolan medan Marcus Qvarnström handlett deltagarna från Katapult.


Vernissage och debatt
Vernissage är det i kväll, fredag, kl.18 med invigningstal av vicelantrådet Britt Lundberg. Kl. 19 följer en politikerdebatt med Lundberg och ministerkollegan Runar Karlsson i arrangemang av skärgårdsungdomarna i Skunk. Till vernissagen är alla välkomna men särskilt inbjuder man alla dem som intervjuats för utställningsprojektet.
De ungdomar som på olika sätt medverkat i utställningen är: Ida Skogström, Josephine Boman, Petra Mannerström, Fredrik Wikström, Rebecka Thyrén, Fredrik Enges, Linnea Dahl, Hanna Häggblom, Mimi Gustafsson, Rebecca Nyroos, Michaela Erikson, Anna Nurmi, Sofia Bergman, Robin Danielsson, Erica Jansson, Erica Englund, Johanna Åberg, Pontus Danielsson, Sofi Söderdahl, Julia Thompson, Markus Sivén, Christoffer Sundblom, Andreas Signell, Sofia Karlsson, Sandra Törnroos, Anne Pehrsson, Julia Thörnroos, Helena Westling, Celie Scott och Niklas Mauritzon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax