DELA

Ung åländsk filmare till prestigefylld festival

Stefan Gustafsson, ung åländsk filmare (bilden) som studerar på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors har stått för fotot i kortfilmen ”Meijän Talo” (Vårt hus) som nominerats till Next Reel International Film Festival i Singapore i början av februari.

Filmen berättar om livet som husockupant genom Sonjas, en sjuttonårig flickas ögon.
Filmfotografen Stefan Gustafsson representerar filmteamet på festivalen tillsammans med regissören Heidi Herrman, från Svenska social- och kommunalhögskolan. Även Robert Hedengren från Arcada medverkade i filmen, berättar informatören Sandra von Troil på Arcada.


Nord-syd-projekt
Dokumentärfilmen är resultatet av projektet ”North-South”, ett samarbete mellan högskolan Arcada, Svenska social- och kommunalhögskolan, University of the Witwatersrand och AFDA i Sydafrika. Den är nominerad under Sydafrikas kvot på festivalen.
Filmen är inspelad i Teater Viirus gamla byggnad på Råholmen i Helsingfors. Byggnaden, som skulle rivas av staden, övertogs år 2008 med civil olydnad av ett gäng ungdomar som motsatte sig politikernas rivningsbeslut.


Mikrosamhälle
– Inspelningstiden var mycket intressant. Vi lärde oss snabbt att inställningen till medier i detta pseudo-anarkistiska mikrosamhälle inte alltid var vänlig. Den största utmaningen var att vinna ockupanternas förtroende och att få dem att ställa upp på att bli filmade, berättar Stefan Gustafsson.
Varken ljudplaneraren eller producenten, som båda kommer från Sydafrika, kunde förstå varför ungdomarna över huvudtaget gjorde som de gjorde.
– Då man i deras hemland ockuperar hus för att man inte har något annat val. Att frivilligt välja att ställa sig utanför samhället och överta byggnader endast för att det är spännande, eller som vissa hävdade av ideologiska orsaker, var helt befängt för dem, säger Gustafsson.
Filmfestivalen i Singapore inleds den 31 januari och pågår till den 5 februari.

JAN KRONHOLM