DELA

Underhållande lektion i Ålands historia

Teater
”Danat ur havsvågor”
Ett skådespel om Åland av Robert Liewendahl.
I rollerna: Kristofer Eriksson, Maria Mäntylä, Annelie Åkerblom, Jan-Erik Berglund, Daniel Dahlén, Jonas Danielsson, Bertel Eriksson, Anton Göthlin, Malin Jingstål, Annsofi Joelsson, Kenneth Johans, Christoffer Mattsson.
Regi: Robert Liewendahl.
Premiär: Mariehamns stadshus 9 juni

Jonä, det här är bra.
Robert Liewendahl har lyckats sammanfatta ålänningarnas historia fram till 1922 på drygt en timme utan att man får träsmak i baken.
Inledningens diktverk har vacker koreografi och där visar Maria Mäntylä, som Havet, och Annelie Åkerblom, som spelar Jorden, att de är vana på scenen. Kristofer Eriksson, som spelar Berget och andra roller, värms upp ju längre skådespelet kommer.
I rasande fart förs publiken genom århundraden. Det är nog bra att ta sig tid att läsa i programbladet om man inte är insatt i åländsk historia. Norrmän, svenskar, danskar, tyskar, finnar, italienare och ryssar besöker Åland, alla blir mottagna på lite olika sätt. Vi får se när de åländska aktivisterna Karl Alfons Granit och Jan Sundberg kommer hem med sprängämnen, när första kvinnan i landstinget Fanny Sundström (spelad av Malin Jingstål) bestämmer sig för att kandidera i landstingsvalet efter att Nationernas förbund avgjort Ålandsfrågan. Både jag och Jan Sundberg var beredda att ge henne våra röster.

Hela recensionen finns i måndagens Nya Åland!


Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax