DELA

Ulvens döttrar Ålands musikpriskandidat

Ulvens döttrar är Ålands nominering för Nordiska rådets musikpris i år. Det bekräftar Jan-Ole lönnblad på landskapsregeringens kulturavdelning. (På bilden från vänster Isabella Sarling, Johanna Grüssner och Ella Grüssner Cromwell-Morgan i Ulvens döttrar.)
Nomineringarna som numera, sedan Nomus lades ned, sköts av Nordens hus på Färöarna, skulle tillkännages officiellt under måndagen men ännu på tisdag eftermiddag hade listan över de nominerade inte getts offentlighet. Att Ulvens döttrar är en av de nominerade torde dock stå helt klart eftersom det är Ålands förslag.
På Åland är det formellt landskapsregeringen som gör nomineringen. Tidigare skedde det på förslag av Ålands representant i den nordiska musikkommittén, Nomus, och numera av kulturavdelningen i samråd med regeringen, det vill säga kulturminister Britt Lundberg.
Enligt Jan-Ole Lönnblad tillkom förslaget att nominera Ulvens döttrar genom en diskussion inom avdelningen där man kommit fram till att gruppen Ulvens döttrar är en mycket lämplig kandidat till priset.
På andra håll i Norden är nomineringsfrågorna delegerade till olika sakkunnigorgan och enligt Lönnblad borde det också på Åland skapas en musiknämnd med bred sammansättning som kunde ta över frågan.
Ulvens döttrar, som består av systrarna Johanna Grüssner, Isabella Sarling och Ella Grüssner Cromwell-Morgan, meddelade också i måndags att gruppen nu skaffat en hemsida på internet. Sidan som gjorts av Örjan Sjöström kan man finna under adressen http:// www.ulvensdottrar.ax och den innehåller bland annat bilder, en biografi, information om spelningar och nyheter.
På hemsidan kan man bland aktuella engagemang inhämta att Ulvens döttrar den 23 maj skall delta i det stora nordiska musikevenemanget Norbusang i Jakobstad och att de redan den 24 maj skall vara i Göteborg för den internationella metallfederationens fackliga kongress där man skall uppträda. (jk)