DELA

Ugnsfärsk keramikkonst i konstmuseet

Den finländska keramikkonsten kan uppvisa stor livskraft just nu. Om den saken kan var och en förvissa sig på samlingsutställningen ”Mera ugnsfärskt” som i kväll, torsdag,  öppnas i Ålands konstmuseum. (På bilden utställningens kurator Åsa Hellman med egna verki bakgrunden och keramikskulpturer av Kim Simonsson i förgrunden.)
Det är arbeten av sju kända keramiker, både äldre och yngre, som finns med på utställningen.
De deltagande keramikerna är i bokstavsordning: Iiro A. Ahokas, Paula Blåfield, Åsa Hellman, Chatarina Kajander, Saana Murtti, Kim Simonsson och Caroline Slotte. Åsa Hellman är också utställningens kurator och Magdalena Holm från konststiftelsen Pro Artibus dess producent.
Innan utställningen kom till Åland har den visats i Helsingfors och Ekenäs.


Start med bok
Åsa Hellman spelar en central roll i utställningen. Grunden för ”Ugnsfärskt” och uppföljaren ”Mera ugnsfärskt” är det storverk om den finländska keramikkonsten som hon gav ut för några år sedan. Boken som också presenterar ett antal keramiker verksamma på Åland – Sigrid Granfelt, Robert Hancock, Judy Kuitunen, Paul Bradley och Peter Winquist – recenserades i Nya Åland den 3 januari i år.
När Åsa Hellman presenterade utställningen för pressen i går konstaterade hon att Finland just nu har många yrkesverksamma keramiker, flera av dem internationellt kända.


Bred utbildning
– Den kanske viktigaste orsaken är de många olika utbildningsmöjligheter som finns i dag. Man kan lära sig keramik inte bara på högskolenivå utan i många andra sammanhang runt om i landet, bland annat på de kurser som hålls i arbetar- och medborgarinstituten.
Enligt Hellman resulterar detta i att många i dag sysslar med keramik, en del som en avkopplande hobby, många i egna småföretag, en del som professionella konstnärer eller som designers för storskalig industriell tillverkning.


Inga gränser
Hon konstaterar att de gränser som tidigare fanns mellan konsthantverk och konst nu börjar suddas ut. På det finns ett gott exempel med på utställningen i konstmuseet.
– Kim Simonsson var år 2004 den första keramiker som utsetts till årets konstnär i Finland.
Utvecklingen kännetecknas av en vidare ram beträffande såväl material som tekniker.
Vad kan man då få se på utställningen?
n Chatarina Kajander visar bland annat arbeten i rödlera inspirerade av stols- och flygelben hemma hos ”samhällets stöttepelare”.
n Åsa Hellman visar bland annat kakelkompositioner som väggkonst och keramiska fat och reliefer som hon gärna tillför lyster genom metallglasyr.
n Paula Blåfield visar en samling skulpturer i stengods med spår av kopparglasyr, var och en med en utpräglad personlighet.
n Kim Simonsson visar keramikskulpturer i en mycket drivet tekniskt utförande. Han är i sina mångbottnade verk påverkad av den japanska mangans formspråk och kombinerar gärna olika material, här bland annat lera och glas.
n Iiro A. Ahokas visar bland annat arbeten som hämtar sin form ur naturen. Ett gott exempel är en stor ”fruktskål” som kan föra tankarna till grenverk med metallglasyr.
n Caroline Slotte visar arbeten i den mycket speciella teknik som hon gjort till sin. Hon skapar inte nytt av lera utan återanvänder gammalt porslin där hon frilägger och pusslar ihop igen i nya former.
n Saana Murtti visar arbeten i papperskeramik, bland annat fat och veckade ”hudhus”. Dessutom tre anslående randiga huvuden skulpterade i skivteknik.
Vernissagen är i kväll kl. 18-20 och utställningen kan ses i konstmuseet till den 18 november.


Föreläsning
Den 30 oktober återkommer Åsa Hellman för att i serien ”Möten kring konst” berätta om inspirationskällor och keramiska tekniker i ord och bild.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax