DELA

Tyst batik på Fäktargubben

Batik kan betyda spräckliga t-skjortor eller så kan det betyda konst.
Den som är intresserade av det senare kan passa på med ett besök till Galleri Fäktargubben, där batikkonstnär Kerstin Wahlbeck håller vernissage på torsdag.
Kerstin Wahlbeck är född och uppvuxen på Föglö och delar numera sin tid mellan Madrid på vintern och Föglö på sommaren.
Utställningen ”Tystnaden” visar motiv både från den spanska och den nordiska naturen. Den förra eldig i nyanser av orange, brunt och svart, den senare i toner av midsommarljus, grönt, blått, gult och rosa.
På Åland har Wahlbeck tidigare ställt ut både batik och akvareller på Hummersö på Föglö. Största delen av utställningens tavlor är skapade under vinterhalvåret i Madrid och ställs nu ut för första gången.


Meditativt
Naturen är det återkommande temat i Wahlbecks verk; naturen och lugnet, såväl i färgskalor som motiv.
– Det var bilderna som sa till mig att utställningen skulle heta ”Tystnaden”, de känns tysta. Och jag jobbar ofta i tysthet, vaxningen är för mig en form av meditation.
Batik handlar egentligen om målandets motsats, att icke-måla. Man täcker in de områden där färgen inte ska fästa, med varmt vax eller genom knytning, sedan doppar man tyget i färg.


Tidskrävande teknik
Kerstin Wahlbeck använder sig av vaxning, en teknik som kräver både framförhållning och tålamod.
– Jag gör en skiss innan, det är nödvändigt att veta hur man vill ha det. Riktigt hur färgerna ser ut efter doppet vet man aldrig. Men färgningen måste ske i rätt ordning, man kan aldrig gå från mörkt till ljust igen.
Utställningen ”Tystnaden” har vernissage på torsdag denna vecka mellan klockan 18 och 20, utställningen är öppen fram till den 20 augusti samma tider som Fäktargubben, det vill säga vardagar mellan 12 och 17 och lördagar mellan 10 och 14.
Wahlbeck och Fäktargubben deltar också i Konstrundan som pågår mellan fredag och söndag och finns då på plats mellan 12 och 18 varje dag.

Sara Othman