DELA

Tyska filmteamet föll pladask för Åland

Förra veckan avslutades inspelningen av den tyska filmen ”Grösste rekord aller Zeiten” (Alla tiders rekord) som i somras spelats in på Föglö och i Mariehamn.
Enligt filmens finska medproducent Klaus Heydemann är alla så nöjda som de kan vara, med inspelningen, och särskilt med Åland.
Tidtabellen höll, logistiken klaffade och av mellanrapporterna från Tyskland att döma har inspelningsmaterialet lyckats över förväntan. Och Åland tycks ha visat sig från sin trevligaste sida om man får tro Klaus Heydemann.
– Vi har pratat mycket om det med varandra, att arbetet med lokalbefolkningen aldrig gått smidigare. Samarbetet har fungerat otroligt bra. Enligt regissören var de åländska statisterna (se artikel bredvid) de bästa någonsin.
Heydemann säger sig vara särskilt nöjd över att bostadsfrågan löste sig trots att filmen fick grönt ljus i ett så sent skede.


”Åländska guden var god”
Filmteamet har också haft vädret med sig.
– Fem minuter efter att den sista tysken satte sig på färjan tillbaka började det regna, vi hade sol varje dag under inspelningen. Den åländska guden var god mot oss.
Och filmteamet var inte bara nöjda med Åland i professionell bemärkelse.
– Både tyskarna och finnarna vill komma tillbaka privat, en av medarbetarna tänker ta sin fru med sig och komma till Åland nästa sommar för att fira sin 30:e bröllopsdag.
”Grösste rekord aller Zeiten” som handlar om 12-åriga Elias och hans försök att slå världsrekord i smörgåskastning på Åland har premiär nästa vår på tyska kanalen Das Erste (ARD).

Sara Othman