DELA

Två Idlaflickor kommer till stan

En gymnastikrörelse gav namnet till Kristina Lugns pjäs ”Idlaflickorna” som systrarna Ylva och Stina Ekblad spelar på Alandica i kväll söndag kl 19.00.
Ernst Idla grundade gymnastikgruppen Idlaflickorna i Sverige på fyrtiotalet.
På Wikipedia kan man läsa att hans verksamhet var ett paradigmskifte i svensk gymnastik. De tyska militära gymnastiska metoder som dominerade före Idlas tid bestod av isolerade rörelser. Idla introducerade koordinerade rörelser som flöt genom hela kroppen och som framfördes rytmiskt.
Vad har det att göra med teaterföreställningen ”Idlaflickorna” på Alandica på lördag?
– Ingenting, säger Ylva Ekblad som står på scen tillsammans med sin syster Stina Ekblad.
– Kristina Lugn sade själv att det med Idlaflickorna är sekundärt, det var bara något som skulle passa in.
Två kvinnor som inte känner varandra träffas på en charterresa till Gardasjön i Italien. Båda har varit Idlaflickor och är gifta med en man som heter Hermann.
Föreställningen, som Lugn skrev för Sif Ruud och Birgitta Valberg, hade premiär på Dramaten 1993. Då var skådespelarna runt 80 år.
– Vi har sett en filmupptagning av den föreställningen. Det blir en annan grej med två gamla kvinnor, mera realistisk när det handlar om två virriga damer.

Poesiläsning på måndag
Efter Mariehamn avslutas den korta Finlandsturnén med fyra föreställningar i Vasa, systrarna Ekblads hemmatrakter.
Men före det uppträder de också i Mariehamns stadsbibliotek på måndag kl. 14.00. Då läser de svensk och finlandssvensk poesi.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom