DELA

Tunga och lätta illusioner

Utställare: Anna Sundblom.
Plats: Galleri Kakelhallen.
Utställningens namn: ”Illusions”.
Vernissage: Fredag 2.11 kl 18.00-20.00. Utställningen pågår till den 30 november.

Gungor som på håll ser väldigt inbjudande ut visar sig på nära håll inte alls lämpade för just gungning. En är täckt av vassa piggar, en av rakblad och en verkar inte alls hålla att sitta på.
– Gungning betyder frihet för mig, håret som flyger i vinden. Gungor borde vara helt och hållet lekfulla trevliga och så visar det sig att man inte alls kan gunga när man kommer närmare, säger Anna Sundblom.
Utställningen ”Illusions” gestaltar processer och livsöden, förtryck och makt. De tre bronskapslarna som hänger på rad symboliserar henne själv, hennes mamma och son. Det är en hyllning till mamman som dog i cancer för två år sedan och hennes kapsel är rätt sluten. Inuti finns ord som Anna skrivit till henne och andra ord som betydde mycket för mamman.
– Att den är sluten är för att det är rätt intimt och privat. Det här verket heter ”tvåXliv” för att min mamma faktiskt gav mig livet två gånger. Först då hon födde mig och sedan då hon räddade mig från att drunkna när jag var ett och ett halvt år.
Hennes egen bronskapsel är öppen och i botten finns hennes eget sovande ansikte. Nioårige sonens kapsel är patinerad i ljusgrönt.
Den fyra meter höga stegen i järnsmide, som är det första man ser när man kommer uppför trapporna till Kakelhallen, visar sig vid närmare betraktelse vara rätt trasig och oduglig att klättra på. När man kommer nära ser man också att den är täckt av texter som flödar över till golvet och väggen bakom.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

Anne Sjökvist