DELA

Tomas Nuñez-Garcés i semifinal

Första omgången av den nationella cellotävlingen i Åbo är avklarade. Bland 33 tävlande gick 12 vidare till semifinal. Bland dem också Tomas Nuñez-Garcés. (På bilden drar Tomas sin lott inför första omgången där han spelade som nummer elva.) 
Nyan berättade i veckan om Ålandsfödda Tomas Nuñez-Garcés och tävligen som han förberett sig för sedan i höstas.
Nu är den nionde nationella cellotävlingen, som arrangeras av Åbo musikfestspel, i gång. På fredagen lottades spelturerna ut och på lördagen genomfördes den inledande omgången.


Tolv gick vidare
De tolv tävlande som gick vidare till semifinalen, som inleddes i går och slutförs i dag, var: Iida-Vilhelmiina Laine, Beata Antikainen, Juhani Kaasinen, Tomas Nuñez-Garcés, Joona Pulkkinen, Heikki Takkula, Inka Saavalainen, Lukas Stasevskij, Pauliina Pölönen, Jonathan Roozeman, Jaani Helander och Larimatti Punelpuro. Jonathan Roozeman, från Esbo, är tävligens yngsta deltagare, endast tolv år gammal. Äldst bland semifinalisterna är Heikki Takkula, som fyllt 29.
I semifinalen, där Tomas spelar i dag, framför deltagarna ett valfritt recitalprogram på 45-60 minuter som innehåller Kimmo Hakolas beställningsverk ”Appassionato” Op. 76 för cello och piano.
Sent i kväll blir finalisterna klar.


Rokokovariationer
De sex cellister som den här gången går vidare till finalen tävlar – till orkester – om segern i Åbo konserthus på torsdag kväll och fredag kväll. I finalen är Uuno Klamis ”Tjermissisk fantasi” obligatoriskt stycke. Som valfritt program spelar Tomas Nuñez-Garcés dessutom Tjajkovskijs ”Rokokovariationer”.
Alla finalister erhåller penningpris. Segraren får 6.000 euro. Dessutom finns konsertengagemang också på prisbordet.


Med även tidgare
Tomas Nuñez-Garcés har en gång tidigare deltagit i cellotävlingen i Åbo. Det var för åtta år sedan då han var 17 år. Den gången kom han också till semifinal men fanns inte bland dem som gick vidare till finalen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax