DELA

Tomas Nuñes-Garcés gick till final i Åbo

Sent på tisdagskvällen blev det klart att Tomas finns bland de sex finalisterna i den nationella cellotävlingen i Åbo.
– Nu är bara den roliga delen kvar, säger han.

När Nyan får tag på Tomas Nuñes-Garcés har han just kommit från en övning med Åbo filharmoniska orkester, en genomgång som han själv betecknar som en ”mellanövning”. Innan finalen avgörs skall han och de övriga finalisterna ännu ha genrep med orkestern som leds av Petri Sakari.


Sex till finalen
Som Nyan tidigare berättat fanns Tomas Nuñes-Garcés bland de tolv, av totalt 33 tävlande, som gick till semifinalen som avgjordes i måndags och tisdags. Nu är han i final tillsammans med cellistkollegorna: Iida-Vilhelmiina Laine, Juhani Kaasinen, Joona Pulkkinen, Jaani Helander och Larimatti Punelpuro.
När Tomas säger att det roligaste återstår syftar han både på att det är roligt att få spela i finalen och på att en lång tid av förberedelser är över.
– Det känns fint att veta att man nu får spela hela det program man övat in och dessutom med stor orkester, säger han.
Läs mera i torsdagens Nyan.

Två finalkonserter
Finalkonserterna  på torsdag och fredag genomförs  under medverkan av samtliga finalister. Vid den ena konserten spelar man det stycke som är obligatoriskt för alla, Uuno Klamis ”Tjeremissisk fantasi” och vid den andra det stycke som de tävlande valt själva bland tre kompositioner.
– Vi får själva välja i vilken ordning vi spelar dem och jag har valt att börja med mitt valfria stycke som är Tjajkovskijs ”Rokokovariationer” på torsdagen och tar sedan Klamis ”Tjermissiks fantasi” på fredagen, berättar Tomas.
Båda finalkonserterna genomförs i Åbo konserthus.
Alla får pris
Prisutdelning blir det efter fredagskonserten. Det utdelas ett första pris på 6.000 euro, ett andra pris på 4.500 euro och ett tredje pris på 3.000 euro. De som placerar sig på platserna 4-6 får 1.000 euro var. Publikens favorit får också ett pris på 500 euro. Fem konsert- och musikfestspelsarrangörer har engagerat vinnaren eller vinnarna för kommande konserter.
Den finska radion, Yle Radio1, direktsänder finalkonserterna både på torsdag och fredag med start båda dagarna kl 19.03. Sändningarna finns även tillgängliga  på Yle Arenan på webben.
Tomas Nuñes-Garcés, är född på Åland och har studerat, och senare även undervisat, vid Ålands musikinstitut. Numera är han bosatt i Helsingfors där han håller på att slutföra sina studier vid Sibeliusakademin. I höstas valdes han till andra solocellist vid Nationaloperans orkester, en tjänst som han skall tillträda i mars.
JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax
tfn 528 466