DELA

Titanics åländska offer

På Titanic fanns tre åländska ungdomar.
Alla omkom.
Nu visar Ålands emigrantinstitut en utställning om dem på stadsbiblioteket.
Alfred Ossian Gustafsson från Kökar, Ida Sofia Strandberg från Finström och Karl Ivar Sven Berglund från Sund var alla i tjugoårsåldern då de begav sig till Amerika.
– Ingen av kropparna har hittats. Man kan förmoda att ålänningarna med tredje klassbiljett stängdes in i fartyget. Det finns överlevnadsskildringar som berättar om styrmän som bommade för dörrarna så att inte de fattigaste kunde komma upp på däck, säger Eva Meyer, verksamhetsledare på Ålands emigrantinstitut.
Ungdomarna reste över, var och en på sitt håll, för att förtjäna sitt levebröd och förhoppningsvis kunna sända över pengar till sina familjer.
– Ivar Berglund hade just byggt ett hus och kanske reste han över för att kunna betala av på huset, säger Eva Meyer.
Ingen av ålänningarna skulle egentligen resa med Titanic.
– Men en hamnstrejk i England gjorde att många fartyg blev stående och passagerarna bokades om. Titanic var ny och behövde fyllas, säger Maria Jansdotter Enckell, som varit praktiskt ansvarig för utställningen.
Utställningen som sätter fokus på det tre åländska ungdomarna som omkom i samband med Titanics förlisning har visats 2008 på Sjöfartsmuseet.
– Då utställningen visades för första gången var det mycket emotionellt för kvarlevande släktingar. De har vuxit upp med förlusten, men först när de fick se utställningen blev allt på något sätt bekräftat, säger Maria Jansdotter Enckell.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson