DELA

Tinner till största metalfestivalen

Det åländska bandet Tinner har bokats till Finlands största metalfestival Tuska i Helsingfors den 22 juni.
Festivalen tros dra över trettiotusen åskådare med affischnamn som Amon Amarth, Killing Joke och Grave. Tinner, som är näst sista band i Kattilahallen med en kapacitet på tusen åskådare, är måttligt imponerade av lineupen:
– Musikonanister som Meshuggah och Blind Guardian är så långt ifrån Tinner det går att komma. Vi hatar 80 procent av alla band på den här festivalen. Men en större procent än så kommer högst troligtvis att tycka ännu sämre om oss, skriver bandet i ett pressmeddelande.

Till Portugal
Den 29 april flyger Tinner till byn Barroselas i norra Portugal för en spelning på SWR Metalfest, en festival som ordnats sedan 1998 och beräknas locka sextusen åskådare. De stora namnen är engelska Venom och kanadensiska Voivod.
I månadsskiftet juni-juli gör Tinner en kort turné med det amerikanske grindcorebandet Magrudergrind, som valde Tinner som förband. Spelningar i Helsingfors, Tammerfors och Uleåborg är bokade.
Från slutet av september till den 15 oktober är Tinner på europaturné med texasbandet Pretty Little Flower. Spelningar är bokade i Danmark, Holland, Belgien, Frankrike, Italien, Schweiz, Tjeckien, Tyskland och Slovenien. Turnén avslutas med en spelning på Blodshed Fest i Holland.
Turnén arrangeras av det holländska bolaget Doomstar Booking som skall sköta Tinners bokningar i framtiden.

Patrik Dahlblom