DELA

Tillfälligt konstmuseum i biblioteket

Nu kan konstmuseet börja planera en utställning under biblioteket i Mariehamn.
– Konsten kan förändra en lokal helt och hållet, säger vikarierande intendent Heidi Berthén.
Läromedelscentralens böcker är utrymda. Det ekar ordentligt i den tomma vitmålade lokalen. Fönster vetter åt norr och mot Slemmern, och i golvet ligger grafiska röda band. Här ska åländsk konst ställas ut medan konstmuseets ombyggnad drar ut på tiden.
– Vi är jättepositiva till det här. Här kan till exempel skolgrupper titta på en basutställning åländsk konst, säger intendent Susanne Procopé-Ilmonen.
Hela museets basutställning får inte plats, men väl kanske 20-30 procent. Kanske kan bildspel eller video också komplettera. Basutställningen kommer inte att bytas ut under tiden. Renoveringen gör att magasinet är igenbommat.
Vilka verk kommer att ställas ut?
– Säkert blir det personliga favoriter och verk som passar ihop till en representativ utställning, svarar Heidi Berthén.
Ålands konstförening ska också ställa ut i den nya lokalen. Museets personal har fullt upp med renoveringen, och kan samtidigt spara arbete och visa upp åländsk nutidskonst genom samarbetet med föreningen. Konstföreningen ska få fria händer i en del av lokalen.
Någon gång i mars ska utställningen öppna. Öppettiderna är inte heller fastslagna. Utställningen blir kvar så länge museet är stängt. Personal från museet ska också arbeta till vardags i en del av lokalen.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson