DELA

Till Oxford med matkultur

Mattraditioner från  Zanzibar, men också Åland, kommer Benn Haidari att presentera vid en konferens för antropologer i Oxford i september. I bakgrunden finns hans bok om det moderna köket på Zanzibar som utkom 2006. Han arbetar också med en bok om den åländska matkulturen.

Benn Haidari i Mariehamn kommer ursprungligen från ögruppen Komorerna men växte upp på Zanzibar. Han skrev boken ”Moderna Zanzibar Cuisine” 2006 för ett förlag i London.
Nu har Haidari kontaktats av Dr Iain Walker vid institutet för social- och kulturantropologi i Oxford. Walker arbetar med att organisera en konferens för swahiliantropologer från olika delar av världen i Oxford i september. Eftersom det saknas en swahilirestaurang i Oxford och eftersom han kände till Benn Haidaris bok om köket på Zanzibar så kontaktade han denne. Walker frågade om Haidari kunde tänka sig att komma till Oxford under några dagar i mitten av september för att tillreda en Zanzibarmåltid för en grupp på 20-25 personer och samtidigt föreläsa om matkulturen på Zanzibar.


Även om Åland
Benn Haidari berättar att han naturligtvis tackade ja men att han inte bara kommer att berätta om köket på Zanzibar utan också om hur matkulturen på små öar påverkas av sina omgivande större grannar. Och där kommer Åland in i bilden.

Läs mera i torsdagens Nyan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax