DELA

Tiden och människan i rörelse

I Kakelhallen är temat rörelse under tiden 9 maj till 13 juni. Henrika Lax ställer ut sina tavlor under temat ”Motus”. Motus är latinets ord för rörelse och besläktat med ordet motor. För Henrika Lax anger det drivkraften som för henne vidare i tid och rum.
När man ser tavlorna får man verkligen ett intryck av rörelse. En ger ett intryck av ett foto taget från ett bilfönster, en annan ger intryck av ett fotocollage. Henrika Lax medger att hon arbetat utifrån fotografier. År 2002 övergick hon till att arbeta med foto som grund. Fotot är mer dokumenterande, måleriet är en så långsam process att allt hinner förändra sig. Men även fotot kan visa rörelse och förändring beroende på exponeringstid. Genom att välja ut, klippa ihop och måla av fotografierna blir den snabba exponeringen långsam.
– Tiden är gåtfull som begrepp.

Stora tavlor
Tavlorna är stora, för stora för att få rum i ett vanligt vardagsrum. Men de ska vara det för att man ska få en känsla av att vara i landskapet.
– De kunde inte ha gjorts små! Landskapet dominerar och omsluter oss!
En klassisk fråga till en konstnär är varifrån inspirationen kommer. För Henrika Lax kommer inspirationen från alla de frågor som hennes konst tar fram. Hon målar för att få veta. Förankringen finns i det teoretiska men hon är mer intresserad av frågorna än slutsatsen. Hon är en konstnär med ena foten kvar i det akademiska. Börjar med frågor och slutar med nya frågor.
För vem målar du?
– Det är tänkt för vem som helst, som kan tänka sig att få ut nåt av det.
Personligen målar Henrika Lax ändå för sina nära och kära. Att vara konstnär innebär att man jobbar långa perioder ensam och då måste man ha någon i sitt sinne att arbeta åt. Då blir det människor man tycker om. Och människor som inte förstår. De kan fråga något överraskande som gör att man vill uttrycka sig på ett visst sätt.

Åländsk motiv
Motiven på tavlorna är från Åland, förutom de infällda självporträtten. De är tagna på ett flyg, alltså i rörelse.
Tavlorna har påbörjats 2004 och två år senare var de flesta färdiga. Men temat tid och människa har sina spår ända från 1994.
– Saker går in i varandra och utkritalliseras.
Hur vet man att tavlan är färdig?
– Det är lättare att påbörja en tavla än att sluta.
Själv vill hon ha ett halvt år för en tavla att mogna i fred, sedan vet man om den är färdig.
– Jag hatar att stressa och undviker det så långt som möjligt.
Utställningen har vernissage torsdag 8 maj kl 17-19 och sedan kan man se tavlorna ända till den 13 juni.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax