DELA

Therese Karlsson i ”Les Misérables” i höst

– Roligt och spännande! Det är en fin musikal.
Sopranen Therese Karlsson ser fram emot den 23 september. Då är det premiär på ”Les Misérables” på Åbo Svenska Teater där Therese gör rollen som Fantine.
Det blir svensk urpremiär för Finland.
Nyligen kunde Nyan berätta om operasatsningen ”Henrik och häxhammaren” som får premiär på Åbo slotts borggård sommaren 2011 och där Therese Karlsson finns bland solisterna. Före det står hon alltså på Åbo Svenska Teaters scen i teaterns största musikalsatsning genom tiderna.
”Les Misérables” har en ensemble på totalt ett femtiotal personer och den kommer med säkerhet att gå in på våren 2011. Redan för en vecka sedan hade man fått mer än 9.000 bokningar till musikalen. Premiären den 23 september är slutsåld.
Det är första gången som ”Les Misérables” ges på svenska i Finland. På finska sattes den upp på Helsingfors stadsteater 1999.
Musikalen har spelats i 21 länder världen över, på 38 språk.


Samhällets olycksbarn
”Les Misérables” av Alain Boublils och Claude-Michel Schönberg bygger på Victor Hugos roman ”Samhällets olycksbarn” från 1862. Handligen utspelar sig i Frankrike åren 1815-1835. Jean Valjean, som suttit i fängelse i 19 år för att ha stulit en limpa bröd, släpps men förföljs av sin före detta fångvaktare, Javert. I berättelsen ingår också kärlekshistorien mellan Valjeans adoptivdotter Cosette och den unge revolutionären Marius.
Rollen som Jean Valjean görs på ÅST av Alexander Lycke från Sverige. Sören Lillkung gör Jevert, en roll som han också gjorde på stadsteatern i Helsingfors 1999. Även Marika Westerling, som gör Cosett, spelade den rollen i Helsingforsuppsättningen. Therese Karlsson gör Fantine, den sjukliga fabriksarbeterskan som är mor till Cosette.


Känd för Åbopubliken
Therese Karlsson är välkänd för Åbopubliken sedan tidigare. Hon hade huvudrollen i musikteatern ”Elisabeth” på finska stadsteatern som blev en stor publikframgång åren 2005 och 2006 och på Åbo Svenska Teater medverkade hon senast i musikalen ”Evita”, som hade premiär hösten 2008. I ”Evita” medverkade även Sören Lillkung och tillsammans med honom gjorde Therese Karlsson då också en operaföreställning på ÅST.
Att komma tillbaka till ÅST är något som hon verkligen ser fram emot.
– Det är en fin och intim teater där man hela tiden är nära publiken och jag känner ju huset och de som arbetar där, säger Therese som i går befann sig i Stockholm.


Tydliga visioner
Georg Malvios som regisserar ”Les Misérables” har hon arbetat med tidgare. Det var han som regisserade ”Evita”.
– Han har tydliga visioner av vad han vill åstadkomma och han har ett fint samarbete med koreografen Igor Barberic och scenografen Ellen Cairns. De utgör ett team.
Utöver Therese Karlsson, Sören Lillkung, Marika Westerling och Alexander Lycke återfinns också Glenn Nilsson, Josefine Isaksson, Joachim Thibblin, Daniela Franzell och Rune Saeter i de ledande rollerna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax