DELA

The Nomads klara för ny rockfestival

The Nomads, Sator och Nicke Borgs Homeland är bokade till den nya rockfestivalen Fishbait på Stallhalla i Finström den 6-7 juni.

The Nomads som bildades i Solna 1981 är något av legender i garagerockkretsar. Skivdebuten var en cover på The Sonics Psycho 1981 följt av LPn Where The Wolf Bane Blooms 1983. Ingen av skivorna blev storsäljare men de inspirerade många band både i Sverige och internationellt och fick med åren tung kultstatus och respekt. När Nomads firade sitt tjugoårsjubileum på Hultsfredsfestivalen 2001 gästades de av Dead Kennedys sångare Jello Biafra, Handsome Dick Manitoba och Ross The Boss från Dictators och Chris Bailey från The Saints.

Sator, som spelat på många Hultsfredsfestivaler, gör två spelningar på Fishbait – en med hela bandet och en med triouppsättningen Chips Kiesbye, Kent Norberg och Heikki Kiviaho. Det senare blir en ”en relativt akustisk kväll”.
– Vi kommer naturligtvis att spela det bästa vi har men även några av de mer obskyra ädelstenarna, skriver Kent Norberg på bandets hemsida.
– En och annan noggrant utvald cover kommer också att brännas av. Det man med säkerhet kan säga är att det kommer bli bra, nära, på riktigt och oberäkneligt. Med oss tre på scen med så här pass fria musikaliska tyglar kan i alla fall inte jag riktigt säga var det kan sluta.

Före detta Backyard Babies-gitarristen Nicke Borg kommer till Åland med sitt soloprojekt Nicke Borg Homeland.
Borgs cv innehåller en salig blandning, bland annat sex studioalbum med Backyard Babies, två album med Homeland och medverkan i Melodifestivalen med låten Leaving Home 2011. Han är även låtskrivare och har bland annat skrivit låten ”Ta mig” som Linda Bengtzing tävlade med i Melodifestivalen 2014.
Nicke Borg Homeland inspireras av artister som som Johnny Cash, Steve Earle, Guns’n’Roses och Social Distortion.

Bakom festivalen står Niklas Söderström, Emelie Christenbrunn och Christian Ekström i föreningen Fishbait Rock Festival. 
– Vi tror att vi ska kunna ta emot 700–800 besökare per dag men vi håller på att räkna på det ännu. Vi har även tänkt ha busstransport till och från Mariehamn, säger Niklas Söderström.
Allt överskott från festivalen doneras till Östersjöfonden.
– Alla rapporter säger ju att den mår dåligt och om vi kan dra vårt strå till stacken på det här viset så gör vi gärna det. Vi gör något bra av en rolig fest.
Hur ser festivalen ut i dina drömmar?
– Drömmen är ju först och främst att vi får ett fantastiskt väder och sen att festivalen blir utsåld och vi får ge en ordentlig hög med pengar till Östersjöfonden.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax